У ЗСУ кожного місяця мобілізують до 30 тис. українців, але підготовка деяких слабка, - NYT

У ЗСУ кожного місяця мобілізують до 30 тис. військовозобов'язаних, - NYT

Українська кампанія з поповнення виснажених війною військ набирає обертів, у ЗСУ кожного місяця мобілізують до 30 тис. осіб.

Про це пише NYT з посиланням на українських чиновників, солдатів і військових аналітиків.

"Троє військових експертів, які знають цифри, заявили, що з травня, коли набув чинності новий закон про військовий обов'язок, Київ призвав до 30 тисяч осіб на місяць. Це вдвічі-втричі більше, ніж протягом останніх зимових місяців, сказали вони, і приблизно стільки ж, скільки російська армія набирає щомісяця. Цю цифру не вдалося підтвердити незалежно", - йдеться у статті і зазначається, що українська влада відмовилася повідомити дані про призов, мотивуючи це конфіденційністю інформації.

"Багато призовників ще завершують тижневий процес навчання і ще не потрапили на фронт. А деякі новобранці, які прибули, фізично не придатні до бойових дій", - відзначили у розмові з NYT бійці українських підрозділів.

Але кілька бригад, розгорнутих на полі бою, повідомили про збільшення кількості призовників, які вони отримали за останні тижні. Вони сказали, що сподіваються, що приплив солдатів допоможе Україні стабілізувати лінію фронту цього літа.

Прес-офіцер 33-ї механізованої бригади Назар Войтенков заявив у п’ятницю, що в його підрозділ "цього місяця надійшло більше новачків", ніж на початку року. "І сьогодні мені сказали, що до нас приїжджає ще більше", — додав він.

Прес-офіцер 65-ї бригади, яка воює на півдні України, лейтенант Сергій Скібчик зазначив: "Порівняно з кінцем 2023 року, коли був гострий брак людей, ситуація трохи покращується". Невеликі групи військовозобов’язаних зараз щотижня потрапляють до його підрозділу, зазначив він, "але наші потреби все одно перевищують кількість людей, які ми отримуємо".

Франц-Штефан Гаді, військовий аналітик із Відня, який нещодавно повернувся з польового дослідження в Україні, сказав, що велика кількість призовників прибуде на поле бою найближчими тижнями. Перш ніж це станеться, він сказав, що очікує, що російські сили "зроблять ще один великий наступ" і спробують прорвати українські лінії.

"Вони зацікавлені в спробі отримати якомога більше прибутків прямо зараз", — сказав пан Геді.

"Україні важко набрати або призвати більше солдатів через, як кажуть критики, систему, яка загрузла в радянській бюрократії та корупції. Більшість українців також вважають базову підготовку призовників недостатньою, як показало нещодавнє опитування, що спонукало деяких уникати призову, стурбовані тим, що вони не будуть готові до бою", - йдеться у статті NYT.

Прес-офіцер 33-ї бригади Войтенков сказав, що його бригада провела тиждень додаткового навчання для новоприбулих, щоб показати їм зброю та бронетехніку, якими вони будуть користуватися. За його словами, після базової підготовки "вони ще не готові воювати, якщо чесно".