Союзники України стурбовані владою головного помічника Зеленського — Єрмака, — Bloomberg

Союзники України стурбовані владою головного помічника Зеленського — Єрмака, — Bloomberg

Оскільки наступ росії триває вже третій рік, деякі з міжнародних прихильників України все більше стурбовані тим, наскільки багато рішень зосереджено в руках 52-річного колишнього кінопродюсера керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

Про це йдеться у статті Bloomberg.

У ній наголошується, що зростання його впливу в ієрархії президента Володимира Зеленського було помітно під час мирного саміту, коли відбувалося спільне фотографування президентів і прем'єрів. Єрмак тоді стояв поруч з новим генсеком НАТО і Камалою Гарріс - теперішньою кандидаткою у президенти США.

І зазначається, що Єрмак "став єдиним воротарем до президента з прямим впливом на все, від зовнішньої політики до військового планування".

"Я не беру участь у кожній роботі, я лише координую", - сказав Єрмак в інтерв'ю у своєму офісі в Києві в середу. "Так, я дуже пишаюся тим, що президент запитує мою думку, але він запитує мою думку, тому що я отримую результати".

"Це все робиться просто для того, щоб на мене напасти", — сказав Зеленський в інтерв’ю Bloomberg Television 3 липня, в якому він назвав Єрмака "потужним менеджером".

Президент був стриманий від критики, що сходження Єрмака призвело до накопичення влади в надто небагатьох руках, заявивши, що контроль за керівником його штабу надто добре пасує до очолюваної Кремлем кампанії дезінформації. "Він робить те, що я йому кажу — і виконує завдання", — сказав Зеленський.

Видання з посиланням на свої джерела пише, що зростання впливу Єрмака супроводжувалося падінням багатьох інших осіб у верхівці влади в Україні – спікера парламенту, голови центрального банку та його попередника на посаді керівника апарату. А сам Зеленський підтвердив, що очікуються перестановки у Кабінеті міністрів.

Bloomberg наголошує, що динаміка влади в Україні є серйозною проблемою для союзників по НАТО та міжнародних донорів, включаючи Європейський Союз і Міжнародний валютний фонд, які зробили прозорість еталонною умовою переказу коштів. 

"Кадрові переміщення, які приписують Єрмаку, викликали занепокоєння, що будь-яке подальше посилення Зеленського та його найближчого оточення може підірвати енергію для вкрай необхідних реформ — навіть заходів для боротьби з корупцією та зміцнення верховенства права, за словами людей, знайомих з оцінками в західних столицях", - йдеться у статті.

Також Bloomberg зазначає, що повноваження Єрмака ширші, ніж у будь-кого з його попередників.

"Він був центральним у всіх ключових рішеннях військового часу: заміна головного генерала, пошук постачання зброї, переговори про гарантії безпеки, нагляд за обміном полоненими та — на швейцарському саміті — залучення Глобального Півдня до справ Києва. Деякі чиновники порівнюють його роль із головним виконавчим директором, а Зеленський виконує обов’язки голови", - нагадує видання.

"Звичайно, я читаю і чую про те, як люди говорять про мою силу, але скажіть, будь ласка, як я використовую цю силу? Працювати 24 години 7 днів, брати на себе більше зобов’язань і більше ризиків", – сказав Єрмак в інтерв’ю.

"З усім тим, Зеленський терпів інколи безжальні методи Єрмака, тому що вважає його людиною, яка вирішує проблеми, яка пропонує швидкі, прості рішення, не обтяжуючи президента, стверджують люди, знайомі зі стосунками. Довіра Зеленського до Єрмака була на рівні з довірою до дружини Олени Зеленської. За їхніми словами, Єрмак навіть приєднувався до пари на закордонні відпустки до війни", - йдеться у статті.

Інший чиновник з уряду НАТО сказав Bloomberg , що роль керівника апарату в українській президентській системі завжди вразлива для спекуляцій щодо змов — і що Єрмак має солідну репутацію в тому, що веде справи.