путін намагається змусити захід відмовитися від підтримки України – в ISW розповіли про дії диктатора

путін намагається змусити захід відмовитися від підтримки України – в ISW розповіли про дії диктатора

Готовність росії передати зброю єменським хуситам є бажанням путіна змусити західні країни відмовитися від підтримки України.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Згідно з інформацією, Москва планувала передати хуситам в Ємені ракети та іншу військову техніку. Проте не зробила цього після дипломатичного тиску.

"Повідомлений план росії підкреслює її наростальне військове партнерство з Іраном і свідчить про те, що росія, ймовірно, прагне використовувати іранських маріонеток для непрямої конфронтації із Заходом і впливати на процес прийняття рішень на Заході", - пояснили аналітики.

Зокрема за даними CNN (які посилаються на офіційних осіб США та інші джерела, що знайомі з цим питанням), Кремль готувався передати хуситам ракети та інше військове обладнання наприкінці липня 2024 року.

Але ця ідея була відкинута ними після дипломатичних зусиль Сполучених Штатів та Саудівської Аравії.

Водночас джерела CNN повідомили, що щонайменше троє російських військових офіцерів відвідали Ємен наприкінці липня поточного року для консультацій хуситів. Крім того, вони могли допомогти їм у проведенні навчань з бойовою стрільбою, які хусити пізніше скасували.

За повідомленнями американських офіційних осіб, рф розглядає озброєння і консультування хуситів як відповідь на зняття деяких американських обмежень на використання Україною наданої США зброї для завдання ударів по території росії.

У звіті йдеться про те, що путін заявив 6 червня, що рф "надасть невизначеним суб'єктам можливості для завдання ударів по Заходу на великій відстані як симетричну відповідь на зняття деяких з цих обмежень".

Експерти вважають, що плани країни-терористки підтримати хуситів, щоб опосередковано протистояти Заходу і загрожувати подальшою ескалацією, узгоджуються з кількома російськими інформаційними та гібридними операціями, які мають на меті спонукати Захід до самоусунення від підтримки України через побоювання конфронтації з Росією.

"Готовність путіна розглянути можливість підтримки хуситів, які нападають на Ізраїль і міжнародне судноплавство, є частиною поглиблення російсько-іранського військового співробітництва і зростаючої залежності росії від Ірану в питаннях високоточної зброї і компонентів", - пояснили аналітики ISW.

Водночас поглиблення партнерства рф з Іраном, ймовірно, спонукатиме росію розглянути можливість підтримки інших іранських маріонеток та використання цих груп у непрямих спробах погрожувати Заходу ескалацією.

Нагадаємо, що Буданов розказав про плани росії щодо України до кінця 2024 року.