Аналітики ISW пояснили, що повинна робити Україна, аби мати змогу використати F-16

Аналітики ISW пояснили, що повинна робити Україна, аби мати змогу використати F-16

Силам оборони України необхідно спрямовувати сили та зусилля на ураження російської ППО в її тилу та на окупованих українських територіях за допомогою західної далекобійної зброї, аби повноцінно використати літаки F-16.

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

У неділю, 4 серпня, Україна заявила, що отримала першу партію винищувачів F-16. Зокрема це прибуття підтвердив й президент України Володимир Зеленський.

У зв’язку з цим політик подякував країнам-партнеркам, а особливо Данії, Нідерландам і США.

Проте ISW продовжує оцінювати, що Україні знадобиться значна кількість літаків F-16, щоб розгорнути їх у масштабах, які необхідні для успішної інтеграції винищувачів у ширшу систему протиповітряної оборони.

На думку аналітиків, Україні також буде необхідно продовжувати зусилля, які спрямовані на ураження російських засобів протиповітряної оборони в російському тилу та на окупованій території України за допомогою наданої Заходом зброї дальнього радіуса дії, щоб мати змогу використовувати літаки F-16.

Крім того, експерти вказують на те, що російські "військові блогери" відреагували на прибуття F-16, дуже намагаючись применшити їхні потенційні наслідки на полі бою – прямо підриваючи російські інформаційні операції, спрямовані на те, щоб представити постачання F-16 та інших західних систем озброєнь як "червону лінію", яку не можна перетинати.

Кілька таких блогерів навіть заявили, що західні та українські ЗМІ "роздувають" прибуття F-16, щоб відвернути увагу від невдач на полі бою.

До того ж багато російських блогерів відразу перейшли до обговорення того, як російські війська почнуть націлюватися на літаки та знищувати їх.

Як зазначили в ISW, коментатори та офіційні особи в російському інформаційному просторі часто заявляли, що постачання західних озброєнь в Україну є "червоною лінією"а її перетин змусить росію вдатися до ескалації у відповідь.

Однак фахівці нагадали, що рф неодноразово доводила, що посилання на нібито "червоні лінії" є рефлекторною технікою управління, покликаною змусити західні країни "самоусунутися" від надання Україні додаткової військової допомоги.

Тому з початку повномасштабної війни західні та українські політики неодноразово перетинали самостійно визначені росією "червоні лінії", не викликаючи значної реакції з боку рф, що, судячи з коментарів російських "військових" блогерів, станеться й у випадку з відповіддю країни-агресорки на постачання літаків F-16.

Нагадаємо, що в українському небі вперше показали винищувачі F-16.