У Польщі кажуть, що підозрюваний у підриві "Північного потоку" виїхав в Україну у липні

У Польщі кажуть, що підозрюваний у підриві "Північного потоку" виїхав в Україну у липні

Український водолаз Володимир З., підозрюваний німецькими службами в участі в підриві газопроводу "Північний потік" (Nord Stream), виїхав з Польщі в Україну на початку липня.

Про це повідомила у середу речниця генпрокурора Польщі Анна Адамяк, пише Onet.

За її словами, Німеччина видала на нього європейський ордер на арешт, але не внесла його дані в розшукову базу, що дозволило чоловікові перетнути кордон.

У середу вранці німецькі ЗМІ повідомили про прогрес у розслідуванні вибуху Nord Stream. Як повідомляють ARD, "Die Zeit" і "Suddeutsche Zeitung", німецькі служби підозрюють у підриві газопроводу українського інструктора з дайвінгу Володимира З.

За даними ЗМІ, цей чоловік і ще троє людей нібито припливли до Балтійського моря на вітрильній яхті з порту Ростока у вересні 2022 року, а потім пішли під воду та розмістили вибухові заряди на Nord Stream 1 і Nord Stream 2. Човен повернувся до Ростока після зупинок у Рюген, Борнхольм і Крістіансо в Данії, а також Сандгамн у Швеції та Колобжег у Польщі.

Володимир З. жив у Прушкуві під Варшавою. У червні німецькі служби звернулися з проханням про його затримання, повідомляють німецькі ЗМІ.

Польська прокуратура підтверджує, що німецька сторона отримала європейський ордер на арешт у цій справі. Проте польські служби не знайшли Володимира З. за ймовірним місцем перебування.

"На початку липня чоловік перетнув польсько-український кордон", - повідомила Onet Адамяк.

Вона додала, що на водолаза німці склали лише ЕПР, але він не значився в базі розшукуваних, якою користується Прикордонна служба Польщі, тобто німецька сторона не вносила туди його дані. Через це, зазначила вона, його не затримали польські прикордонники.

Нагадаємо, вибухи газопроводів, що з'єднують росію з Німеччиною, сталися 26 вересня 2022 року в міжнародних водах біля датського острова Борнхольм у Балтійському морі. Три з чотирьох труб Nord Stream 1 і Nord Stream 2 були пошкоджені, що унеможливило подальше транспортування сировини.