Зеленський анонсував створення "міністерства української єдності"

Зеленський анонсував створення "міністерства української єдності"

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україні необхідна нова інституція для єднання українців за кордоном. 

Про це Зеленський сказав, виступаючи на нараді керівників закордонних дипломатичних установ України.

"Фактично це має бути міністерство української єдності та протидії російським впливам на українців", - підкреслив він.

Зеленський вважає, що "українська держава має бути реальним центром для нашого вже глобального українського народу".

"Ми маємо модернізувати наші державні інституції так, щоб вони відповідали сучасному завданню єднання всіх українців навколо України, навколо захисту України, навколо зміцнення наших позицій у світі. Вважаю, що для цього ми повинні посилити нашу інституційну присутність у країнах-партнерах", - підкреслив він.

Зеленський сказав, що Україна відкриває нові консульства за кордоном, зокрема у Польщі, Німеччині, Болгарії, Італії, Чехії, Словаччині, Франції.

"Разом із цим і разом зі звичною роботою через систему МЗС України, про це говорили з Прем’єр-міністром, готуємо запуск нової інституції, яка забезпечить достатню силу глобальної української єдності. Мільйони наших людей в інших країнах, їхні зв’язки й відносини з Україною, захист наших спільних інтересів як нації – усе це буде сферою відповідальності нової інституції. Фактично це має бути міністерство української єдності та протидії російським впливам на українців. Передусім, за кордоном", - підкреслив він.

"І це принципово нове завдання для України – раніше ми ніколи не мали такої частини нашого народу за кордоном. Вважаю, що одна лише система МЗС України із цим не впорається. Бо це йдеться про мільйони наших українців. Буде неправильним і просто очікувати реалізації відповідних завдань від різних міністерств та відомств. Потрібна інституція, яка вестиме інші державні інституції до визначених цілей. Найближчим часом представимо всі деталі", - додав Зеленський.

Нагадаємо, 19 серпня Кабінет Міністрів України запровадив нові правила для перевірки військово-облікових документів українців, які проживають за кордоном і хочуть оформити паспорт громадянина України чи закордонний паспорт.

Згідно з постановою, при поданні документів для оформлення паспорта за кордоном чоловіками віком від 18 до 60 років паспортні сервіси будуть перевіряти дійсність їхніх військово-облікових документів (ВОД).

Якщо ВОД виявляться недійсними, військовозобов'язаному відмовлять в оформленні паспорта громадянина України або закордонного паспорта. Відповідне повідомлення надішлють телефоном, на електронну або звичайну пошту.