Рада ухвалила законопроєкт про заборону російської церкви в Україні

Рада ухвалила законопроєкт про заборону російської церкви в Україні

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт № 8371 про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій, який стосується заборони в Україні діяльності УПЦ московського патріархату.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко (фракція "ЄС").

"За" проголосували 265 народних депутатів.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що законопроєкт створений з метою заборонити діяльність в Україні тих релігійних організацій, чиє керівництво знаходиться в країні, яка веде збройну агресію проти України.

Народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос") уточнив, що закон набере чинності через 30 днів з дня його опублікування. Але окрім одного пункту - згідно з ним громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року Рада проголосувала законопроєкт №8371 у першому читанні. До цього президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в росії.

23 липня цього року Рада не змогла проголосувати за цей законопроєкт у другому читанні. Керівництво парламенту відмовилося ставити законопроєкт на голосування і оголосило перерву в роботі парламенту на майже чотири тижні - до 20 серпня.