Зеленський просив союзників допомогти повернути чоловіків в Україну, але йому відмовили, - Bloomberg

Зеленський просив союзників допомогти повернути чоловіків в Україну, але йому відмовили, - Bloomberg

Президент Володимир Зеленський намагався переконати своїх союзників допомогти повернути в Україну більше чоловіків призовного віку, але йому відмовили.

Про це пише Bloomberg.

За інформацією видання, Зеленський просив про це на двосторонніх зустрічах.

"Громадянам від 18 до 60 років заборонено залишати Україну через війну. У травні в Україні набув чинності закон про мобілізацію, який передбачає поповнення військових лав сотнями тисяч військових. Політики від Польщі до Угорщини заявили, що не відправлятимуть біженців назад, поки триває війна", - зазначається у статті.

Видання пише, що є також ключова економічна причина їх утримувати, особливо в країнах, керівництво яких останніми роками негативно ставилося до імміграції. Компанії, наприклад, змушені шукати працівників у інших країнах, щоб зайняти робочі місця на новозбудованих заводах з виробництва автомобілів чи акумуляторів.

Наприклад, у Польщі, крім українців, які вже там оселилися до війни, все ще перебуває близько 950 тисяч біженців. Відповідно до звіту УВКБ ООН та бухгалтерської фірми Deloitte, минулого року їхній внесок у валовий внутрішній продукт становив від 0,7% до 1,1%.

У звіті встановлено, що домогосподарства українських біженців у Польщі забезпечують себе самі, 80% їхніх доходів - робота, адже вони вийшли на ринок праці швидше, ніж очікувалося.

Bloomberg також пише, що у Чехії українські біженці в першому кварталі цього року заплатили майже вдвічі більше податків, ніж отримали соціальні виплати, про що свідчать дані Міністерства праці. Країна також має найнижчий рівень безробіття в Європейському Союзі, 2,7%, що ускладнює пошук працівників.

Більшість із 350 тис. українців у країні – жінки з дітьми, але з працездатного віку 72% зайняті, хоча переважно на менш кваліфікованих посадах, ніж вони займали вдома.

"Відверто кажучи, багато чеських компаній залежать від навичок і наполегливої ​​праці українських біженців", — каже Томаш Проуза, керівник головної лобістської групи чеської роздрібної торгівлі та індустрії гостинності. "Будівельна галузь, наприклад, повністю б зупинилася без українських працівників".