У Мінсоцполітики планують запровадити базову допомогу родинам ВПО, - Жолнович

У Мінсоцполітики планують запровадити базову допомогу родинам ВПО, - Жолнович

Мінсоцполітики працює над тим, щоб запровадити більш універсальну базову соціальну допомогу для внутрішньо переміщених осіб.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла очільниця міністерства Оксана Жолнович.

“Допомогу для ВПО залишаємо, будемо  її продовжувати для вразливих категорій, для людей пенсійного віку, для людей з інвалідністю, для тих, у кого маленький дохід. Тобто ці категорії людей далі отримуватимуть підтримку у 2-3 тис. гривень, але паралельно створюватимемо нові, більш універсальні види допомоги”, – сказала вона.

Як зауважила міністерка, у родині переселенців хтось може отримувати пенсію чи допомогу у зв'язку з інвалідністю, допомогу для малозабезпечених, житлову субсидію та допомогу на проживання для ВПО.

За її словами, простіше порахувати всі критерії – дохід, видатки, потреби – та забезпечити підтримку родині однією базовою допомогою.

“Ми хочемо таку допомогу спроєктувати й пропілотувати. Вона оформлюватиметься через “Дію” та буде майже автоматичною”, – заявила посадовиця.

Щодо розроблення цієї допомоги Мінсоцполітики активно співпрацює с Мінцифри, повідомила Жолнович.

“Сподіваємося, що до кінця року спробуємо її відправити в тестовий режим”, - зауважила вона.

Нагадаємо, посадовці прийняли рішення з 1 вересня продовжити на пів року виплати людям з числа ВПО, які до цього їх отримували.