Шольц підтвердив, що Німеччина у 2025 році вдвічі скоротить фінансування України

Шольц підтвердив, що Німеччина у 2025 році вдвічі скоротить фінансування України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що підтримка України не припиниться, на 2025 рік заплановано близько чотирьох млрд євро.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу Sat.1.

Телеканал зазначає, що Шольц на тему України відгукнувся "особливо енергійно".  Коли його запитали про неясність щодо 50-мільярдної допомоги, ухваленої країнами G7 для уряду в Києві, Шольц перебив політичного лідера Гайко Палушка і наголосив: "Зараз це надходить дуже швидко, взагалі нічого незрозумілого".

Уряд Німеччини також продовжить підтримувати Україну як надійного партнера, сказав Шольц. На наступний рік заплановано близько чотирьох мільярдів євро, за словами Шольца, "найвища сума, яку країна в Європі виділила на підтримку України".

Нагадаємо, німецькі ЗМІ повідомляли, що ФРН може скоротити військову допомогу Україні у наступні роки – з 8 млрд євро у 2024-му до 4 млрд євро у 2025-му, у 2026-му – до 3 млрд євро і до 0,5 млрд євро у 2027-му та 2028 роках. Причиною цього є те, що ФРН стоїть перед питанням - урізати соціальні програми чи допомогу Україні.

Також відомо, що країни G7 для України візьмуть кредит у розмірі 50 млрд євро, відсотки за яким покриватимуться коштом доходів від заморожених активів російського центробанку. Гроші підуть на придбання зброї для ЗСУ, проте механізм ще не погоджений на міжнародному рівні.