Прем'єр Індії каже, що під час першого візиту в Україну поділиться перспективами завершення війни

Прем'єр Індії каже, що під час першого візиту в Україну поділиться перспективами завершення війни

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді закликав до повернення до миру в Україні напередодні свого візиту у Київ, який відбудеться 23 серпня.

Про це він написав у соцмережі X.

Моді зазначив, що хотів би поговорити з президентом Володимиром Зеленським про "перспективи мирного врегулювання нинішнього українського конфлікту" та "поглиблення індійсько-української дружби".

"Цей візит стане можливістю розвинути попередні дискусії з ним і поглибити індійсько-українську дружбу. Ми також поділимося перспективами мирного вирішення конфлікту, що триває в Україні. Як друг і партнер ми сподіваємося на швидке відновлення миру та стабільності в регіоні", - написав Моді.

Нагадаємо, це перший візит Моді до України з моменту встановлення дипвідносин 30 років тому. У липні він був із офіційним візитом у росії, де вів переговори з російським диктатором володимиром путіним.

Bloomberg писав, що Моді планує відвідати Київ, аби збалансувати зв'язки з Вашингтоном та Москвою, проте він виключив роль посередника у закінченні війни рф в Україні. Однак країна все ж погодилася передавати повідомлення між путіним та президентом України Володимиром Зеленським.

Індія досі уникає прямого засудження нападу рф на Україну, але закликає обидві сторони до діалогу. При цьому росія стала головним постачальником нафти до Індії у 2023/24 фінансовому році, потіснивши ринкову частку виробників Близького Сходу та ОПЕК до історичного мінімуму.