Прем'єр Індії запевняє, що підтримує суверенітет та територіальну цілісність України

Прем'єр Індії запевняє, що підтримує суверенітет та територіальну цілісність України

Прем'єр Індії Наренда Моді запевнив, що його країна не була нейтральною і байдужою до війни в Україні. 

Про це він сказав під час відкритої розмови з президентом Володимиром Зеленським у Маріїнському палаці Києва.

За його словами, у війні росії проти України Індія відігравала "подвійну роль". Передусім вона полягає у гуманітарній допомозі постраждалим українцям.

"Ми з повною впевненістю трималися подалі від війни, але це ніколи не означало, що ми були просто байдужими спостерігачами. Ми ніколи не були нейтральними, і в нас була сторона з першого дня - наша сторона була миром.... Тому, приїхавши на землю України, я приїхав із посланням миру", – сказав Моді.

"Я хочу сказати вам і всьому світу, що це наше переконання і наше зобов'язання, і ми говоримо про це дуже голосно і чітко - що ми підтримуємо повагу до суверенітету та територіальної цілісності. Це має для нас першорядне значення", - підкреслив він.

Моді додав, що обом сторонам прийдеться сісти разом та шукати "шляхи виходу з цієї кризи".

Він сказав, що запевняє президента Зеленського "як друга", що "Індія готова відігравати активну роль у будь-яких зусиллях щодо миру".

Також Моді привітав Україну з прийдешнім Днем незалежності: "Завтра ваш національний день, це дуже важливий день. Від себе особисто і від імені 1,4 млн мешканців Індії висловлюю вам найкращі побажання, сподіваюсь і молюся за мир і процвітання України".

Нагадаємо, прем'єр Індії Наренда Моді вранці, 23 серпня, прибув на залізничний вокзал Києва. Це перший візит прем’єр-міністра Індії в Україну з часу здобуття незалежності у 1991 році.

Він їхав у Київ 10 годин на "розкішному польському поїзді Rail Force One". Моді зустрівся з індійською діаспорою, вшанував пам'ять загиблих унаслідок атак рф українських дітей, віддав шану статуї Махатми Ганді у Ботанічному саду імені А. В. Фоміна. 

У липні він був з офіційним візитом у росії, де вів переговори з російським диктатором володимиром путіним.

Зеленський розкритикував візит Моді до Москви того дня, коли російська ракета вдарила по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві. Він назвав цей візит "величезним розчаруванням".

Зазначимо, Індія досі уникає прямого засудження нападу рф на Україну, але закликає обидві сторони до діалогу. За даними Reuters, росія стала головним постачальником нафти до Індії у 2023/24 фінансовому році, потіснивши ринкову частку виробників Близького Сходу та ОПЕК до історичного мінімуму.