"Дід в Азербайджані, українська балістична ракета, вбивство чеченців у Києві": заяви Зеленського на пресконференції

"Дід в Азербайджані, українська балістична ракета, вбивство чеченців у Києві": заяви Зеленського на пресконференції

Президент України Володимир Зеленський дав пресконференцію під час форуму "Україна 2024. Незалежність" і відповів на низку питань.

"Сєвєродонецьк онлайн" зібрав найцікавіші заяви, які прозвучали на заході.

Про транзит російського газу територією України і "діда в Азербайджані:

"Договір із росією ніхто не продовжуватиме. Щодо транзиту газу від інших компаній, то якщо триватиме запит від деяких наших європейських колег, то ми розглядатимемо їх прохання. Про що говорив "старий дід" в Азербайджані мені невідомо". 

Як відомо, російський диктатор володимир путін 19 серпня приїжджав в Азербайджан і провів переговори у Баку з президентом Ільгамом Алієвим.

Про ядерні залякування рф: 

"Вони завжди залякують. Частиною цієї залякувальної програми є загрози ядерній зброї. Вірити в це чи не вірити? Я про це говорив – я вважаю, що путін надто любить своє життя і триматиметься за своє крісло і за Кремль, і за підтримку суспільством його дій. Використання ядерної зброї навряд чи підтримає весь світ. І, гадаю, буде дуже швидка відповідь усього світу. Або ми з вами нічого не розуміємо у світовій безпеці, якщо комусь дозволено застосувати – або навіть думати про застосування – ядерної зброї”.

Про першу українську балістичну ракету:

"Думав, що рано про це говорити, але… Було випробування – позитивно – першої балістичної української ракети. Я з цим вітаю наш ВПК. Більше розповісти не можу, але вирішив озвучити цю інформацію, щоб суспільство могло оцінити наших людей, які 24 на 7 працюють на оборонних підприємствах".

Про те, хто вбивав чеченців у Києві:

"Що стосується Татарова (заступник голови ОП Олег Татаров, - ред.)… на офреці, я сказав вам про Татарова. Я повторю. Це знають і Сполучені Штати і всі. Олег Татаров разом з Василем Малюком (голова СБУ, - ред.) вбивали чеченців в Україні в Києві, поки ви тут не були. Замало? Вигнати його, щоб його вбили росіяни? Я вже говорив усім медіа, що це непублічна інформація, і сказав усім медіа на нашій непублічній зустрічі".

Про F-16:

"F-16 брали участь у відбитті масованого російського удару по Україні (26 серпня, - ред.) та з їхньою допомогою було знищено декілька ракет".

Про повернення з полону "азовців":

 цьому питанні справді є складнощі, у них різні причини, і родини тих, кого утримують окупанти, повинні знати про них. Тому я попросив, а потім ми затвердили на Ставці ... є відповідний формат роботи і з родинами, і роботи щодо узгодження списків. Не тільки ГУРом, а тепер ще й з СБУ, з  Лубінцем (уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець - ред.), і з зовнішньою розвідкою. Вони погоджують ці списки, переглядають їх та ставлять одне одному ті ж питання, які родини або їх представники озвучують публічно".

Про план перемоги України

"План перемоги України. Я невпевнений, що все можу сказати. Один із напрямків, частина якого вже зроблена, це Курщина. Другий – це стратегічне місце України в безпековій інфраструктурі світу. Третій напрямок – це потужний пакет примусу росії до закінчення війни дипломатичним шляхом. І четвертий напрямок – економічний. Про все це детально говорити не буду. План підготовлений. Буде справедливо, якщо я спочатку представлю цей план президенту США. Від нього залежить успіх цього плану, дадуть нам те, що в цьому плані, чи не дадуть… і я думаю у вересні представлю цей план йому на зустрічі. І я думаю, що буде правильно передати цей план як Камалі Гарріс, так і Дональду Трампу. Тому що ми не знаємо, хто буде президентом США. А виконати цей план дуже хочеться".

Про те, як повернути українців з-за кордону

"Я говорив про це, був міністр фінансів тощо. Вони показали – 10,8 мільйона пенсіонерів. Якщо ми не повернемо 7,5, якщо ми не виведемо з "тіні" всіх платників податків, у нас серйозний виклик і після війни. Тому нам потрібно повернути доросле населення в Україну. Нам потрібно повернути наших дітей, студентів тощо. Без примусу. Зробити всі умови, щоб вони хотіли це зробити".