Шмигаль заявив, що українці житимуть за принципом "воюй або працюй"

 Шмигаль заявив, що українці житимуть за принципом "воюй або працюй"

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що українці житимуть за принципом "воюй або працюй", який передбачає виведення ринку праці з тіні.

Про це він заявив на форумі "Україна 2024. Незалежність".

Також Шмигаль розповів, де Україна братиме гроші на підтримку обороноздатності, зокрема і на зарплати військовим, кількість яких збільшуватиметься.

"Зараз в України є критична потреба зібрати додаткові кошти на нашу обороноздатність. Це сотні мільярдів гривень. У парламент подані зміни до бюджету більш ніж на 500 млрд грн цього року. Це те, що нам потрібно, щоб платити заробітну плату військовим, кількість яких зростає, закуповувати відповідне обладнання, фінансувати українську оборонну промисловість". - сказав він.

Кабмін пропонує чотири основні джерела, де взяти кошти:

  • Збільшуємо внутрішні запозичення
  • Збільшуємо ставку податку на прибуток для банків
  • Розширюємо базу для військового збору
  • Запроваджуємо принцип "воюй або працюй", який передбачає виведення ринку праці з тіні.

"Принцип "воюй або працюй" не новий. Його озвучив президент України. У державі, яка бореться за своє виживання, не може бути людей, які стоять осторонь. Вони мають або воювати, або робити все, щоби забезпечити тих, хто воює. Це важливі моменти для збільшення кількості робочих місць, для підвищення середніх заробітних плат у галузях, для наповнення нашого бюджету", - зазначив Шмигаль.

Він нагадав, що на вінансування оборони і безпеки ідуть виключно кошти від податків, які сплачують українці. Водночас "цивільний бюджет" - медицина, освіта, соцпрограми, відновлення, - допомагають наповнювати міжнародні партнери.

"За 2,5 роки нам вдалося залучити від партнерів майже $100 млрд. Це те, завдяки чому ми вчасно виконуємо всі наші соціальні зобов'язання перед українцями", - зазначив Шмигаль.

Нагадаємо, Кабінет міністрів переробив законопроект про підвищення податків в Україні, його винесуть у Раду на голосування вже 3-5 вересня.