Україна втратила винищувач F-16 під час відбиття атаки рф 26 серпня, льотчик загинув

Україна втратила винищувач F-16 під час відбиття атаки рф 26 серпня, льотчик загинув

Український реактивний винищувач F-16 був знищений в результаті катастрофи в понеділок, 26 серпня, коли росія здійснювала масовану атаку на Україну.

Про це пише WSJ, посилаюись на офіційного представника США.

Зазначається, що Україна втратила винищувач всього за кілька тижнів після того, як перший літак американського виробництва прибув в Україну.

"Початкові повідомлення вказують на те, що літак не був збитий ворожим вогнем, хоча інцидент стався під час масового російського ракетного обстрілу країни в понеділок", - сказав чиновник. "Швидше за все , катастрофа сталася через помилку пілота".  

За його словами, Київ нещодавно отримав шість літаків F-16.

Генштаб ЗСУ підтвердив втрату F-16 під час відбиття ракетного удару з боку рф по території України, льотчик загинув.

Зазначається, що у повітряному бою літаки F-16 продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням були збиті чотири крилатих ракети ворога.

" Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків було втрачено звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув. Для зʼясування причин аварії призначена спеціальна комісія МОУ, яка працює в районі падіння літака", - йдеться у повідомленні. 

Водночас Повітряне командування "Захід" повідомляє про загибель льотчика Олексія Меся 26 серпня, проте не пише, чи літав він на F-16.

"Він героїчно провів свій останній бій в небі. Двадцять шостого серпня Олексій під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА. Олексій врятував українців від смертоносних російських ракет. На жаль, ціною власного життя", - йдеться у повідомленні.

Наказом Головнокомандувача Збройних Сил України підполковнику Олексію Месю присвоєно військове звання полковник посмертно.

Нагадаємо, 26 серпня війська рф запустили по Україні 127 ракет і 109 дронів, від обстрілу постраждали 15 регіонів і об'єкти енергетики.