ISW спрогнозував, куди рф битиме іранськими балістичними ракетами в Україні

ISW спрогнозував, куди рф битиме іранськими балістичними ракетами в Україні

Згідно з попередніми оцінками Проекту критичних загроз (CTP) та Інституту вивчення війни (ISW), використання іранських балістичних ракет, швидше за все, дозволить російським військам завдавати ударів по українських цілях у ближньому тилу.

Про це йдеться у звіті ISW, при цьому наголошується, що маються на увазі іранські ракети Ababil або Fateh-360.

За прогнозом, використання таким чином іранських аркет дозволить рф "зберігти російські запаси ракет вітчизняного виробництва, таких як "Іскандери", для українських цілей у глибокому тилу".

Про те, що Іран незабаром поставить росії балістичні ракети для підтримки російського вторгнення в Україну, повідомив Bloomberg 2 вересня анонімний європейський чиновник. Він додав, що Іран може почати доставку балістичних ракет до росії "протягом кількох днів".

Раніше джерела в європейській розвідці повідомили Reuters у серпні 2024 року, що Іран і росія підписали контракт в грудні 2023 року для доставки балістичних ракет ближнього радіусу дії Ababil, також джерела в розвідці додали, що десятки російських військовослужбовців зараз навчаються керувати придбаними росією ракетами Fateh-360.

Reuters із посиланням на одразу шість неназваних джерел писав, що Іран уже передав росії близько 400 балістичних ракет. При цьому, як випливає з тексту оригінальної публікації, балістичні ракети сімейства Fateh-110, які можуть мати дальність стрільби від 300 до 700 кілометрів, є не єдиним типом такого озброєння, який отримала в своє розпорядження рф.