путін наполягає на Стамбульських угодах у разі мирних переговорів з Україною

путін наполягає на Стамбульських угодах у разі мирних переговорів з Україною

російський диктатор володимир путін наполягає на тому, щоб мирні переговори з Україн грунтувалися на "Стамбульських умовах".

У коментарі російським ЗМІ він сказав, що "рф ніколи не відмовлялася від мирних переговорів".

"Але не на основі якихось ефемерних вимог, а на основі тих документів, які були узгоджені і фактично парафовані в Стамбулі, - зазначив путін.

При цьому він назвав три країни, які, на його думку, можуть бути посередниками у таких переговорах.

"Ми з повагою ставимося до наших друзів, партнерів, які, на мою думку, щиро зацікавлені у вирішенні всіх питань, пов’язаних із цим конфліктом. Це, перш за все, Китайська Народна Республіка, Бразилія, Індія. Я постійно в контакті з нашими колегами з цього питання", - вважає путін.

Він одав, що керівники цих країн "щиро прагнуть до того, щоб розібратися у всіх деталях цього складного процесу".

Нагадаємо, газети New York Times і WSJ, а також німецьке видання WELT опублікували документи "Стамбульських переговорів" між Україною і рф. З лютого по квітель 2022 року відбулося кілька раундів переговорів і був складений проєкт угоди, але остаточно не погоджений сторонами.

Зокрема, Україна погодилася, що Крим буде виключений з документу, залишаючи його під окупацією, також під владою рф мали  залишатися вже окуповані частини Донецької і Луганської обалсті.

рф вимагала скорочення ЗСУ до 85 тисяч солдатів і скорочення озброєння до 519 артилерійських систем і 342 танків, наполягала на невступі України у НАТО і зберіганні нейтрального статусу, Українська сторона не погодилася на такий варіант.

Також росія висувала ще низку вимог, з якими Україна не була згодна. Йшлося про розширення офіційного використання російської мови в Україні, відмову від розслідувань ймовірних воєнних злочинів в Україні, а також скасування всіх санкцій.

NYT зазначає, що росія відмовилася погодитись на критичний компонент договору, який зобов’язував інші країни стати на захист України, якщо на неї знову нападуть.