Військова допомога Україні від США у розмірі $6 млрд може згоріти до 30 вересня, - Reuters

Військова допомога Україні від США у розмірі $6 млрд може згоріти до 30 вересня, - Reuters

Адміністрація президента США Джо Байдена веде термінові переговори з Конгресом, щоб дозволити їй використати $6 млрд військової допомоги Україні до кінцевого терміну 30 вересня.

Про це пише Reuters з посиланням на "джерела, обізнані з цим питанням".

Видання пояснює, що президентське розпорядження про скорочення коштів - ключовий компонент пакету допомоги Україні на суму $61 ​​млрд, прийнятого в квітні, дозволяє президенту передавати оборонні товари та послуги зі запасів США.

Це був основний механізм, який адміністрація Байдена використовувала для доставки зброї в Україну. Нещодавно 23 серпня адміністрація оголосила про новий пакет військової допомоги вартістю $125 млн, включаючи ракети протиповітряної оборони, обладнання для боротьби з безпілотниками, протитанкові ракети та боєприпаси.

Однак більшість із $7,8 млрд, згідно із законопроектом, підписаним Байденом у квітні, не були використані, тому чиновники намагалися знайти спосіб уберегти решту $6 млрд від закінчення терміну дії 30 вересня 2024 року. Оскільки фінансовий рік у США триває до 1 жовтня. 

"Джерела, близькі до переговорів, повідомили Reuters, що Державний департамент сподівається додати розширення повноважень президентському розпорядженню до Резолюції про продовження короткострокового законопроекту про надзвичайні витрати, який Сенат і Палата представників повинні прийняти цього місяця, щоб уникнути терміну 30 вересня", - йдеться у статті.

Видання наголошує, що співробітники Конгресу, які побажали залишитися анонімними для обговорення поточних переговорів, наполягали, що рішення буде знайдено, враховуючи сильну підтримку обох партій у наданні допомоги уряду президента України Володимира Зеленського.

Нагадаємо, у вересні Зеленський поїде до Сполучених Штатів і сподівається представити Байдену "план перемоги України".