Єврокомісія виділила Україні 35 млн євро на підготовку до зими

Єврокомісія виділила Україні 35 млн євро на підготовку до зими

Європейська комісія збільшила своє гуманітарне фінансування вразливих українців, надаючи додаткові 40 млн євро напередодні наближення зими. З них 35 млн євро виділяють на гуманітарні проєкти в Україні.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії і зазначається, що 5 млн євро виділяють на підтримку українських біженців та приймаючих їх громад у Молдові.

"Основна мета цього фінансування – допомогти Україні підготуватися до морозних зимових місяців. Разом зі своїми гуманітарними партнерами ЄС прагне відремонтувати пошкоджені будівлі, забезпечити електроенергією та опаленням, а також надати притулок тим, хто найбільше його потребує", - йдеться у повідомленні.

У Молдові нове фінансування спрямоване на найбільш уразливих біженців, щоб забезпечити їм захист і доступ до основних послуг, а також підвищити готовність країни до додаткових потоків біженців.

Оголошення про виділення коштів сталося під час того, як Комісар ЄС з питань управління кризами Янез Ленарчіч сьогодні, 6 вересня, перебуває в Литві для участі в регіональному Форумі цивільного захисту, зосередженому на мобілізації подальшої підтримки України напередодні майбутньої зими.

Допомога Україні від ЄС

ЄС надає гуманітарну допомогу Україні з початку конфлікту в 2014 році та активно діє по всій країні, надаючи пріоритет важкодоступним районам поблизу лінії фронту в східних і південних областях. Після повномасштабного вторгнення росії у 2022 році ЄС суттєво активізував зусилля з надання допомоги Україні.

Включно з новим фінансуванням, оголошеним сьогодні, Європейська комісія виділила загалом 966 млн євро на програми гуманітарної допомоги цивільним особам, які постраждали від війни в Україні після вторгнення росії. З цього фінансування 895 мільйонів євро було виділено на гуманітарні програми в межах України та 71 мільйон євро на підтримку біженців, які втекли до сусідньої Молдови.

На додаток до своїх операцій з гуманітарної допомоги, Європейська комісія координує свою найбільшу операцію в рамках Механізму цивільного захисту ЄС, доставляючи понад 150 000 тонн допомоги в натуральній формі в Україну, таку як машини швидкої допомоги, пожежні машини, медикаменти, товари для притулку, генератори електроенергії та багато іншого.