Трамп здасть Україну протягом 24 годин після того, як стане президентом, - Камала Гарріс на дебатах

Трамп здасть Україну протягом 24 годин після того, як стане президентом, - Камала Гарріс на дебатах

У США відбулися президентські дебати між кандидаткою у президенти від Демократичної партії Камалою Гарріс і кандидатом від Республіканської партії Дональдом Трампом.

Під час дебатів, які відбулися на майдачику телеканалу ABC, а для України їх транслював "Голос Америки", сторони говорили і про війну в Україні.

Розшифровку і переклад блоку заяв про Україну зробив кореспондент ураїнської служби "Голосу Америки" Остап Яриш.

Ведучій: Я хочу поставити вам дуже просте запитання. Чи хочете ви, щоб Україна перемогла у цій війні?

Трамп: Я хочу, щоб війна закінчилася. Я хочу врятувати життя. Людей вбивають мільйонами. Це значно гірше, ніж ті числа, які вони вам показують. І ми витратили 250 млрд чи більше - тому що Байден і Камала не мають сміливості сказати Європі, як я сказав НАТО: "або ви платите, або ми не будемо вас захищати". … Я дуже добре знаю Зеленського, я дуже добре знаю путіна. У мене хороші відносини з ними,і вони мене поважають. Вони не поважають Байдена. З якого дива його поважати? … Я вирішу це ще до того, як стану президентом, якщо переможу. Я поговорю з одним, я поговорю з іншим, я зберу їх докупи. Цієї війни ніколи б не сталось. Байден не мав уявлення, як це зупинити, і тепер загинули мільйони людей, і стає тільки гірше. Це може призвести до Третьої світової - а ми навіть не знаємо, де наш президент. Вони викинули його з кампанії, наче пса. Ми навіть не знаємо, чи досі він президент!

Ведучий: Хочу уточнити: чи вважаєте ви, що перемога України - в найкращих інтересах США?

Трамп: В найкращих інтересах США - закінчити цю війну, вирішити її, домовитися про угоду. Ми повинні зупинити знищення всіх цих людських життів.

Ведучий (до Камали Гарріс): Як головнокомандувачка, в разі свого обрання, як би ви поводилися з путіним, і чи відрізнялися б ваша політика від того, що ми бачимо від президента Байдена?

Гарріс: Дональд Трамп каже, що ця війна закінчиться протягом 24 годин, тому що він просто її здасть. І це не те, ким ми є, як американці. Давайте розберемося. Я бачилася із Зеленським за кілька днів до вторгнення росі. ​​Я поділилася з ними даними американської розвідки про те, як він міг захиститися. Кілька днів потому я вирушила на східний фланг НАТО, до Польщі та Румунії, і ми об’єднали 50 країн, щоб підтримати Україну в її праведному захисті. І завдяки нашій підтримці, завдяки ППО, боєприпасам, артилерії, Джавелінам, Абрамсам, які ми надали, Україна стоїть як незалежна і вільна країна. Якби Дональд Трамп був президентом, путін зараз сидів би в Києві, поглядаючи на решту Європи, починаючи з Польщі.

Трамп (у відповідь): путін сидів би у Москві. Він би не втратив 300 тисяч чоловіків і жінок, а сидів би в Москві набагато щасливішим, ніж зараз. Але зрештою, у нього є те, чого немає в інших, у нього ядерна зброя - і ніхто про це не говорить! І можливо, він її використає. Але щоб ви зрозуміли: вони послали Камалу на мирні переговори ще до початку війни. Через три дні путін вторгся - бо все, що вона говорила, було слабким і дурним. Вона була посланцем! Її послали на переговори з Зеленським і путіним, а через три дні почалася війна, такий-от у неї талант. На мій погляд, вона гірша за Байдена. Вона жахлива переговірниця.

Гарріс (у відповідь): Коли я їздила на зустріч із Зеленським, а я зустрічалася з ним уже п’ять разів… Це було про те, що Америка має бути лідером, який дотримується міжнародних правил. Лідером, який виявляє силу, розуміючи, що альянси в усьому світі залежать від нашої здатності піклуватися про друзів, а не віддавати перевагу нашим ворогам. ... Президент США є головнокомандувачем, і американський народ має право покладатися на президента, який розуміє важливість ролі та відповідальності Америки - і відстоює наші принципи, а не продає їх заради особистих лестощів. 

Washington Post, який вів текстову трансляцію дебатів, зазначає, що Трамп під час відповідей на питання, під час коротких промов постійно згадував Байдена, прізвища якого вже немає у бюлетені. "Трамп дійсно хоче балотуватися проти президента Джо Байдена. Він постійно його виховує, нападає на нього", - зауважує видання.

Попередні деьати Трампа з байденом відбулися на майдвнчику CNN.

WP зазначає, що ведучі перевіряють озвучені Трампом слова і спростовують деякі тези.

"Радники Трампа розлючені тим, що ABC періодично перевіряє його факти. CNN не зробив цього, добре чи погано, під час останніх дебатів. Сьогодні ввечері ви побачите багато атак Республіканської партії на ABC", - пише видання.

Нагадаємо, дебати між Байденом і Трампом виявилися рпрограшними для діючого президента США, згодом він зняв свою кандидатуру з перегонів, натомість його мійце зайняла Камала Гарріс.