Ердоган підтримує повернення Криму Україні: "Це - вимога міжнародного права"

Ердоган підтримує повернення Криму Україні: "Це вимога міжнародного права"

Підтримка Анкарою територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України залишається незмінною.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган у відеозверненні до учасників 4-го саміту Кримської платформи, повідомляє інформагенція Anadolu.

Він наголосив, що повернення Криму Україні є вимогою міжнародного права.

Ердоган зазначив, що "Туреччина щиро бажає завершення війни справедливим та міцним миром на основі територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України".

Він висловив подяку всім, хто зробив внесок в організацію саміту, насамперед українському колегі Володимиру Зеленському та лідеру кримськотатарського народу Мустафі Киримоглу.

Ердоган нагадав, що цьогорічний саміт збігається з 80-ю річницею радянської депортації кримськотатарського народу. Він зазначив, що "біль трагедії, яку пережили кримськотатарські тюрки, насильно вигнані зі своєї батьківщини, не вщухає і рани від неї не гояться вже протягом 80 років".

Він також підкреслив, що Туреччина ніколи не визнавала анексію Криму, яка "погіршила страждання населення регіону".

Ердоган наголосив, що "забезпечення безпеки та благополуччя кримськотатарських тюрок, одного з корінних народів Криму, входить до пріоритетів зовнішньої політики Туреччини".

"Я хотів би ще раз висловити своє задоволення правовими нормами, розробленими урядом України з метою зміцнення прав кримськотатарських тюрок". – сказав він.

Нагадаємо, подібну заяву щодо Криму Ердоган робив і на миулорічному засідання Кримської платформи, проте Туреччита і досі утримується від санкцій проти рф і співпрацює з державно-агресоркою.