Забруднення води та обвали: Лисогор розповів, до чого призведе бездіяльність окупантів щодо шахт

Забруднення води та обвали: Лисогор розповів, до чого призведе бездіяльність окупантів щодо шахт

Окупанти не займаються водовідведенням на вугледобувних підприємствах Луганщини. Екологічна проблема наразі основна для шахт в окупації.

Про це в ефірі “Першого” розповів начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.

“Найбільша проблема - екологічна, про яку ми завжди говоримо. Тому що ворог взагалі, як з 2014 року не займався, так і зараз взагалі не займається водовідведенням. І це основна проблема для шахт. Якщо шахти будуть наповнюватися та вода буде виходити на верхні ґрунти, на поверхню, вона може забруднити й водойми, й ту воду, яку використовують люди. Крім того, просідання. Крім того, можуть бути обвали. Але жодної адекватної дії зі збереження або розробки шахт ворог не проводить. Він намагається якимось чином їх законсервувати, але, простіше кажучи, кидає”, - наголосив Лисогор.

Він додав, що якщо відбувається демонтаж систем електроживлення, “то про жодне відкачування чи видобування мова йти не може”.

Лисогор також зауважив, що повну інформацію про стан вугледобувних підприємств обласна влада та екологи зможуть отримати лише після деокупації регіону.

“Більшість інформації по шахтах ми маємо або з відкритих джерел, або з анонімних. Ми та екологи відстежуємо цю ситуацію. По деяких шахтах розуміємо дуже велику проблематику, де вже є велике накопичення води. Однак сказати повністю про те, який стан шахт, ми зможемо тільки дібравшись туди після деокупації”, - наголосив очільник Луганщини.

Раніше повідомлялося, що окупанти проводять демонтаж систем живлення, трансформаторів та відключення високовольтних ліній на шахтах Луганщини.