Контратака рф у Курській області: у ISW немає підтверджень, що росіяни повернули 10 селищ

Контратака рф у Курській області: у ISW немає підтверджень, що росіяни повернули 10 селищ

Російські війська контратакують по всьому українському виступу в Курській області, але вони досягли лише незначних успіхів.

Про це йдеться у звіті Американського інституту війни (ISW).

Там допускають, що така ситуація слалася через продовження українських наступальних операцій і оборонних контратак у цьому районі.

Геолокаційні кадри, опубліковані 12 вересня, показують, що російські війська незначно просувалися на захід від Вишневки (на південний захід від Коренево) і в північному Краснооктябрьском (на південний захід від Коренево).

При цьому міністерство оборони росії заявило, що російські війська відбили 10 населених пунктів на південь і південний захід від Коренево після початку контратак в ніч з 10 на 11 вересня, в тому числі Апанасівку, Бяхово, Вишневку, Вікторівку, Внезапне, Гордєєвку, Краснооктябрьское, Обухівку, Снагост, 10-й жовтень.

"Усі ці населені пункти знаходяться в межах існуючого заявленого ліміту просування росіян, і ISW ще не має візуального підтвердження того, що російські війська відбили будь-який із цих населених пунктів, за винятком частин Снагоста та Краснооктябрьского", - йдеться у звіті.

"Російські мілблогери стверджували, що російські війська продовжували просуватися на південний схід від Коренево і на північний схід від Снагоста (на південний захід від Коренево), хоча ISW не знайшло візуального підтвердження цих тверджень", - додає інститут у звіті.

При цьому ISW констатує, що українські війська продовжували контратаку на ділянках, де російські війська почали контратаки, а також здійснили додаткові атаки за межами виступу, досягнувши Глушківського району (на захід від Коренівського району). Геолокаційні кадри, опубліковані 12 вересня, показують, що українська піхота просунулася через кордон до південно-західного Тетькіного (приблизно 40 км на південний захід від нинішнього українського виступу в Курській області).

"Додаткові кадри з геолокацією, опубліковані 12 вересня, показують, як українська бронетехніка та піхота без протидії обходять російські протитанкові перешкоди "зуби дракона" на російсько-українському кордоні на південний захід від Нового Путу (на південний захід від Глушкового), що вказує на те, що українські війська просунулися в цьому районі та що росіяни сили не були готові використати перешкоди для відбиття транскордонних українських нападів", - зазначається у звіті.

Речник Пентагону генерал Патрік Райдер заявив, що США бачать, як на нинішньому етапі російські підрозділи починають, намагаються провести певні контрнаступальні дії в Курській області, але ці дії є незначними".

Нагадаємо, 12 вересня президент Володимир Зеленський підтвердив, що рф почала контрнаступ на Курщині, але додав, що "це йде за нашим українським планом".