Польща обіцяла, але не дала грошей на чеську закупівлю снарядів для України, - Gazeta Wyborcza

Польща обіцяла, але не дала грошей на чеську закупівлю снарядів для України, - Gazeta Wyborcza

До серпня цього року до чеської ініціативи озброїти Україну приєдналися кілька десятків країн, які внесли різні суми. Найбільше і найраніше пожертвувала Німеччина, але Польща грошей не дала.

Про це пише Gazeta Wyborcza у статті "Правда про чеську ініціативу збройової підтримки України. Польща грошей не надсилала".

"Єдині, хто поки що публічно задекларував лише гроші і не перерахував жодного злотого – поляки", - заявляє видання.

Видання нагадує, що Чехія завдяки цій ініціативі планує поставити в Україну приблизно 100 тис. снарядів у вересні. Це значно наблизить чеських політиків до виконання обіцянок передати Україні щонайменше півмільйона артилерійських боєприпасів різного калібру, переважно 155 мм, закуплених західними союзниками з джерел за межами Європейського Союзу до кінця року.

Польща, за даними видання, виявилася єдиною країною, яка так і не надала жодних коштів на чеську ініціативу, хоча її влада і обіцяла це зробити, пише газета.

У березні Bloomberg цитував міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, який у Вашингтоні заявив, що Варшава приєдналася до ініціативи Чехії щодо закупівлі сотень тисяч артилерійських снарядів для України, але відмовився назвати суму, яку виділяє його уряд.

Нагадаємо, на Мюнхенській безпековій конференції чеський президент Петр Павел заявив, що Чехія знайшла до 800 тисяч снарядів, які можна відправити в Україну, якщо знайти для цього фінансування. До чеської ініціативи приєдналася низка країн. У червні прем’єр-міністр Чехії Петро Фіала заявив, що перша партія закуплених боєприпасів вже прибула в Україну.