Ексміністр закордонних справ Польщі: "Уряд Туска застосовує щодо України "політику гієни"

Ексміністр закордонних справ Польщі: "Уряд Туска застосовує щодо України "політику гієни"

Колишній міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович вважає, що уряд прем'єра Дональда Туска застосовує щодо України "політику гієни".

Про це він написав у статті в газеті Rzeczpospolita.

"Коли рік тому я охарактеризував зовнішню політику ПіС (партія президента Анджея Дуди, - ред.) щодо України та питання Волині як політику гієни, я не очікував, що в новому уряді вона набуде статусу державної політики. Ганебне стало виявом нібито політичного реалізму", - написав Чапутович.

Він зазначив, що шантажує Україну "вже не заступник міністра закордонних справ, а сам прем'єр-міністр Дональд Туск, який каже, що перш ніж стати членом ЄС, вона повинна змиритися зі своєю історією. А віце-прем’єр-міністр Владислав Косіняк-Каміш додає, що без вшанування пам’яті жертв Волині "Україні не вийде в Євросоюз".

Чапутович поясню, що таке "політика гієни".

"Метафора гієни описує політику, спрямовану на досягнення вигоди, коли партнер перебуває у складній ситуації, наприклад, під тиском російських військ. Однак пам’ятайте, що дії гієни можуть мати протилежний ефект. Наприклад, у 1938 році Польща змусила скривавлену Чехословаччину віддати Заольже, що, втім, не є приводом для гордості. Дії гієни можуть піти на користь ведмедю – сподіваймося, що нам не доведеться змиритися з цим і молитися, щоб інші не використали цю ж політику проти нас", - наголосив він.

Також Чапутович нагадав, що справа не тільки у Волинській трагедії і ексгумації жертв, "адже Україна очікує від Польщі застосування принципу взаємності та шанування могил українців".

"Йдеться передусім про відновлення пам’ятника українським воїнам у Монастирі. Цей пам’ятник, законно збудований за гроші польських платників податків, зруйнували невідомі. Президент Володимир Зеленський домовився з президентом Анджеєм Дудою, що його буде поновлено до переговорів у Києві в жовтні 2020 року. Так і залишилося, але у провокаційній формі, бо зникли імена загиблих воїнів. Українці відчули себе обдуреними", - зазначив Чапутович.

"Існує думка, що Київ ніколи не погодиться на ексгумацію поляків, оскільки це загрожуватиме ідеології УПА. Чи не настав час відтворити пам’ятник у Монастирі в первозданному вигляді та сказати "перевіряю", - підсумував він.

Нагадаємо, польскі ЗМІ описали, що відбувалося на зустрічі президента Володимира Зеленського і польського міністра МЗС Радослава Сікорського. За їхніми даними зустріч "була напруженою і близькою до сварки". У розмові зачепили чутливу тему Волинської трагедії. За даними польських ЗМІ, президент Зеленський нібито заявив, що Польща піднімає цю тему лише з внутрішньополітичних міркувань і не повинна повертатися до цього питання.