Українських чоловіків не повертатимуть примусово в Україну з ЄС, - єврокомісарка

Українських чоловіків не повертатимуть примусово в Україну з ЄС, - єврокомісарка

Нікого з українських чоловіків не видворятимуть з території Європейського союзу примусово. Застосування диференційованого підходу до українських біженців, що базувався би на їхній статі, віці, військовозобов’язаності, неможливе.

Про це заявила профільна єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон, повідомляє Радіо Свобода.

"Це неможливо згідно з Директивою про тимчасовий захист (документ, що регулює статус українських біженців на території ЄС - ред.)", – зауважила вона.

На уточнююче запитання, чи ЄС допоміг би Україні повернути її чоловіків призовного віку з-за кордону, Йоганссон зазначила, що нікого не видворятимуть із території Євросоюзу примусово.

"Ми підтримаємо тих, хто хоче повернутися в Україну, і ми обговоримо з українською владою та українським урядом, як зробити це в найкращий спосіб. Ми нікого не викидатимемо з ЄС», ­– наголосила Йоганссон.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський висловлював здивування тому, як багато українських чоловіків перебувають у Польщі.

Натомість посол України в Чехії Василь Зварич, казав що чоловіків призовного віку, які перебувають за кордоном, примусово не повертатимуть в Україну.

У серпні постановою Кабінету міністрів консульствам заборонили видавати та обмінювати водійське посвідчення і реєструвати транспорті засоби військовозобов’язаним чоловікам за кордоном, які не оновили військово-облікові дані.