Союзникам бракує грошей на допомогу Україні в 2025 році, — Bloomberg

Союзникам бракує грошей на допомогу Україні в 2025 році, — Bloomberg

Союзникам бракує грошей на допомогу Україні в 2025 році — поставки зброї під загрозою.

Про це пише Bloomberg.

Україна намагається переконати західних союзників виконати свої обіцянки, оскільки вона переживає третю зиму з моменту вторгнення росії у 2022 році.

"Військова машина Москви, навпаки, випереджає Київ у здатності придбати вкрай необхідні боєприпаси, ракети та іншу техніку для відбиття атак. Динаміка показує, що російська економіка перебуває у стані війни, а союзники України – ні, за словами одного з людей, який, як і інші, говорив на умовах анонімності", - зазначає видання.

Значна частина військової підтримки України у 2025 році пов’язана з кредитом G7 на $50 мільярдів за рахунок заморожених російських активів. Однак союзники досі обговорюють деталі угоди, тож фінальна сума кредиту може виявитися меншою — 35 мільярдів євро.

"Але навіть якщо угода буде досягнута, $50 мільярдів все одно буде недостатньо, щоб забезпечити потреби України протягом ще одного року війни — і союзникам доведеться вийти за межі цієї рамки фінансування", - йдеться у статті.

Складність у тому, що західні країни стикаються з фіскальними обмеженнями й можуть скоротити допомогу Україні.

Bloomberg зазначає, що криза настає в небезпечний для України момент і може змусити Київ почати переговори з позиції слабкості. Водночас російська економіка може опинитися під серйозним тиском тільки у 2026 році. 

Нагадаємо, український уряд прогнозує дефіцит бюджету 2025 року на рівні 19% валового внутрішнього продукту, необхідно близько 35 мільярдів доларів, необхідних для заповнення діри.

Натомість російський уряд має намір збільшити витрати на оборону до 13,2 трильйона рублів (142 мільярди доларів) у 2025 році з 10,4 трильйона рублів, запланованих на цей рік.