Суд збільшив покарання очільнику самопроголошеної “лнр” пасічнику до 15 років

Суд збільшив покарання очільнику самопроголошеної “лнр” пасічнику до 15 років

Завдяки досудовому розслідуванню Служби безпеки України за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури Дніпровський апеляційний суд призначив більш жорстке покарання керівнику окупаційної адміністрації самопроголошеної «лнр» леоніду пасічнику.

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк.

1 липня 2024 року пасічника визнали винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, а також у колабораційній діяльності та засудили до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокуратура оскаржила цей вирок в апеляційній інстанції через невідповідність призначеного покарання ступені тяжкості злочину та м’якість призначеного покарання.

За даними досудового розслідування СБУ, пасічник з 2018 року на посаді “глави лнр” послідовно створював умови для анексії російським агресором частини території України.

Напередодні 24 лютого 2022 року він підписав “договір про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу” між самопроголошеною “лнр” та державою-аресоркою. За даними СБУ, кремль використав цей “правовий акт” як формальний привід для широкомасштабного вторгнення в Україну.

За вказівкою кремля, у вересні 2022 року пасічник підписав “закон” про входження “лнр” до складу рф та провів на захопленій ворогом території псевдореферендум.

Потім він брав участь у підписанні з путіним “угоди” про приєднання окупованого регіону до рф.

У 2023 році пасічник організував участь тимчасово захоплених громад Луганщини у російських “виборах до законодавчих органів влади”.

За результатом розгляду апеляційної скарги судове рішення першої інстанції скасували.

пасічника визнали винним за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 (участь в організації та проведенні виборів на тимчасово окупованій території за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 5 ст. 111-1 (добровільне обрання до незаконного органу влади, створеного на тимчасово окупованій території).

Його засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, яке є його власністю.

Засуджений перебуває у розшуку. Строк відбування покарання обчислюватиметься з дати його фактичного затримання.

Спеціальне досудове розслідування проводили слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, у липні СБУ повідомила про підозру очільнику самопроголошеної "лнр" леоніду пасічнику, який організував на Луганщині примусову “мобілізацію” на війну проти України.