Угорщина заблокувала виділення $50 млрд Україні до закінчення президентських виборів у США

Угорщина відклала остаточну угоду щодо кредиту G7 Україні на $50 млрд до закінчення президентських виборів у США.

Про це заявив міністр фінансів Угорщини Міхалі Варга, повідомляє Reuters.

Також Угорщина відклала рішення щодо термінів відновлення санкцій ЄС проти росії.

"Ми вважаємо, що це питання, продовження російських санкцій, має бути вирішене після виборів у США. Ми повинні побачити, в якому напрямку буде рухатися майбутня адміністрація США з цим питанням", - заявив Варга.

Видання нагадує, що кредит був узгоджений лідерами G7 у червні і мав обслуговуватися за рахунок надходжень від заморожених активів російського Центрального банку на суму близько $300 млрд.

"Вашингтон не хоче хвилюватися кожні шість місяців, чи залишаться заморожені російські активи, що забезпечують кредит, чи ні", - заявили чиновники.

Тому Вашингтон потребує, щоб ЄС переглянув свої часові рамки для відновлення санкцій проти рф на кожні три роки замість поточних шести місяців.

Європейський Союз заявив, що доходи від усіх російських активів, заморожених на Заході, можуть профінансувати кредит у розмірі до 45 мільярдів євро ($49,44 мільярда). Оскільки більшість активів знаходиться в Європі, ЄС заявив, що може надати до 35 мільярдів євро для позики G7. Ця сума буде зменшена на суму, яку внесуть Сполучені Штати.

"Це питання буде додатково обговорено на зустрічі міністрів фінансів G7 у Вашингтоні наприкінці жовтня, але рішення Угорщини означає, що остаточні внески кожної з країн G7 будуть визначені лише після виборів США 5 листопада", - зазначає видання.

Нагадаємо, в Офісі президента ще у вересні заявляли, що не знають, коли Україна отримає $50 млрд під російські активи, оскільки "для виділення коштів ЄС не вистачає політичної волі".