Зеленський згадав, як казав Трампу: "Або ядерна зброя, або вступ України у НАТО"

Зеленський згадав, як казав Трампу:  "Або ядерна зброя, або вступ України у НАТО"

Президент Володимир Зеленський розповів, що у спілкуванні з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом обговорив потребу вступу України до НАТО, згадавши при цьому Будапештський меморандум.

Про це Зеленський розповів на пресконференції після участі у засіданні Євроради, де він представив "план перемоги", повідомляє hromadske.

Він згадав про Будапештський меморандум як недієву домовленість, яка не змогла захистити Україну, що відмовилась від ядерної зброї. Зеленський наголосив, що росія зокрема була гарантером меморандуму, за яким Україні обіцяли захист територіальної цілісності та суверенітету взамін на відмову від ядерної зброї. Утім ні цей документ, ні домовленості інших великих країн з росією не працюють.

"Хто з цих великих країн, всіх ядерних держав постраждав? Всі? Ні, одна – Україна. Хто віддав ядерну зброю? Всі? Одна – Україна. Хто сьогодні воює? Україна. У розмові з Дональдом Трампом я йому сказав: "У нас виходить так, який же вихід? Або в України буде ядерна зброя – і тоді це для нас захист. Або ми повинні мати якийсь альянс. Окрім НАТО, на сьогодні ми не знаємо дієвих альянсів", – розповів Зеленський.

Він додав, що саме тому Україна хоче потрапити до Північноатлантичного альянсу: "Тому ми обираємо НАТО, не ядерну зброю. Я вважаю, що мене почув у цьому випадку Дональд Трамп. Він сказав: "У вас справедливі аргументи".

Нагадаємо, влітку радники Трампа представили план, згідно з яким він, у разі переобрання, надаватиме Україні додаткову військову допомогу, тільки якщо Київ погодиться на переговори з Москвою. Окрім цього, Трамп заявляв, що зупинить фінансову допомогу Україні, а також казав, що зупинить війну в Україні одразу після обрання і ще до інавгурації.