Культурно-мистецька акція “Нескорена Луганщина”

Культурно-мистецька акція  “Нескорена Луганщина”

15-17 березня 2016 року в Києві за підтримки Міністерства культури України та Луганської обласної державної адміністрації — обласної військово-цивільної адміністрації проходитиме культурно-мистецька акція “Нескорена Луганщина”, в рамках якої своє мистецтво даруватимуть столичній публіці найуспішніші обласні заклади культури, що протягом півтора року були переміщені з тимчасово окупованого Луганська на підконтрольну українській владі територію області й попри складності відновили свою роботу.

Серед них і Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр, що в грудні 2014 року перемістився до м.Сєвєродонецька у складі 1 актора і 4 адміністративних працівників. За цей період у надзвичайно важких умовах, за відсутності власної сцени та необхідного матеріально-технічного забезпечення, яке залишилось в Луганську, театру вдалось відродитись і розпочати повноцінну роботу по створенню вистав. На даний момент їх в репертуарі 6, кількість працівників складає 94 особи, 50% з яких належить до художньо-артистичного складу. Зараз, базуючись у приміщенні, що знаходиться в аварійному стані, театр дає вистави на орендованих сценічних майданчиках в Сєвєродонецьку та інших містах області, але й у “вигнанні” знаходить можливість створювати якісний мистецький продукт. Свої успіхи колектив радий презентувати в столиці України. Програмою його перебування в Києві передбачені наступні заходи:

- 15 березня о 12.00 Український кризовий медіа центр запропонував представникам Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру зустрітись з представниками ЗМІ. Брифінг на тему “Луганський український театр в культурному просторі України. Новітня історія.” відбудеться в Українському Домі (м. Київ, вул. Хрещатик, 2).
Учасники: Сергій Дорофєєв — директор театру; Володимир Московченко — художній керівник театру, заслужений діяч мистецтв України; Тетяна Пліс — керівник літературно-драматургічної частини театру.

- 16 і 17 березня о 19.00 у приміщенні Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка (м. Київ, пл. І.Франка, 3) відбудеться показ вистав Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру: “За двома зайцями” М.Старицького (міщанський каламбуръ під мериканські музики в постановці Євгена Мерзлякова) та “Маклена Ґраса” М.Куліша (трагіфарс у постановці заслуженого діяча мистецтв України Володимира Московченка)

“Відроджені! Творчі! Вільні!” - під таким гаслом проходитимуть в столиці України означені заходи, які мають на меті донести до широкого загалу, що, не зважаючи на труднощі й негаразди, творча спільнота Луганщини відроджує власні мистецькі традиції, інвестуючи їх у розвиток української культури на сході держави.