Сєвєродонецькі журналісти відвідали Львів з навчальним візитом

Сєвєродонецькі журналісти відвідали Львів з навчальним візитом

(НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА «МІСІЯ ЖУРНАЛІСТА У ЧАС ЗБРОЙНОГО ПРОТИСТОЯННЯ, ВПЛИВ ЗМІ НА ЗАГОСТРЕННЯ/ЗМЕНШЕННЯ НАПРУГИ ПІД ЧАС КОНФЛІКТУ»)

Я дуже пишаюсь тим, що уряд Великої Британії готовий підтримати Україну і нагадати всім і кожному про труднощі, з якими зіткнулися українці. З цією метою МБО «Консорціум із удосконалення менеджмент-освіти в Україні» створила навчальну програму «Місія журналіста у час збройного протистояння, вплив ЗМІ на загострення/зменшення напруги під час конфлікту». Програму було реалізовано у м. Львові.

Майже два роки тому люди в Україні вийшли на мирні демонстрації, вимагаючи кращого майбутнього. Але замість безпеки та процвітання наша країна потонула в крові та дезінформації з боку країни-агресора.

Сполучене Королівство Британії не стало осторонь, не закрило очі на ситуацію, що склалася, а підтримало український народ. Допомога з боку Британії й інших країн була б неможлива без відданості та підтримки місцевих неурядових організацій і волонтерів, які взяли на себе найбільший тягар проблем сьогодення. З такими організаціями та волонтерами ми зустрілися під час навчальної програми у м. Львові. Першим нашим візитом був візит до Громадської організації « Крим СОС» Вона була створена відразу після окупації Криму, бо організаторів непокоїла ситуація з недотриманням прав людини в Криму, особливо вражали ті страждання, що випали на долю кримських татар. Про це нам розповів співзасновник організації Алім Алієв. Дуже вразила своїм масштабом і якістю робота з вимушеними переселенцями та структурами допомоги.

Наступна зустріч була у громадській організації «Громадський рух переселенців Донбасу» До цієї організації увійшли мешканці з Донбасу. Вони свідомо обрали Львів місцем постійного проживання після виїзду з окупованих населених пунктів Донецької області. Одним з ключовим напрямків діяльності цієї організації є інтеграція ВПО до нормального життя, забезпечення власним житлом переселенців, шляхом залучення донорських коштів на будівництво житлових будинків. А головне, що вони працюють і вірять, що окуповані території будуть повернені, і на них буде встановлена законна українська влада . Але їх рішення пов’язати своє життя і долю з Західною Україною і назавжди залишитись в гостинному місті Львові сприймається з повагою і розумінням.

Лідери Громадської організації « Країна вірних людей» вразили мене, в першу чергу, цифрами, адже організація надала різноманітну допомогу 50 тис. ВПО, 23 тис. громадян в зоні бойових дій, евакуювала понад 4.5тис.осіб з усього Донбасу. Допомога дітям, допомога молоді, допомога внутрішньо переміщеним особам - і це ще не все, що зробила «Країна вільних людей»

Дуже тепло нас зустріли і в громадській організації «Карітас Україна» Слово «Карітас» означає водночас любов і милосердя, співчуття та благодійність. «Карітас України» складається з 11 регіональних організацій, розташованих у різних регіонах України. Регіональні «Карітаси» на місцях реалізують « базові послуги» - це роздача гуманітарної допомоги, благодійні їдальні, соціальні центри. Львівській офіс, в якому ми побували, надає підтримку вимушеним переселенцям, постраждалим учасникам АТО та їхнім родинам.

Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла був останнім у нашій програмі. Цей храм має свою історію. Про неї нам розповів представник військового духовенства УГКЦ отець Степан Сус, який є одним із засновників військового капеланства Української Греко-католицької церкви.

Степан Сус зі своїми однодумцями опікується військовослужбовцями на передовій, надає допомогу вимушеним переселенцям, постраждалим та пораненим.

Участь у програмі дійсно сприяла підвищенню мого власного професійного рівня, а знайомство з колегами з інших регіонів, обмін досвідом надихають на подальшу плідну роботу, допомагають відшукати власний, особистий шлях подолання нових викликів, які поставила перед нами війна на Сході. Тільки разом ми зможемо подолати і сам конфлікт і його наслідки, щоб Україна продовжила шлях демократичних реформ.

Галерея зображень

Сєвєродонецькі журналісти відвідали Львів з навчальним візитом
Сєвєродонецькі журналісти відвідали Львів з навчальним візитом
Сєвєродонецькі журналісти відвідали Львів з навчальним візитом
Сєвєродонецькі журналісти відвідали Львів з навчальним візитом
Олена Нехаєва