Про надання інформації

Державна фіскальна служба України за результатами розгляду листа про надання роз’яснення з питань застосування податкового законодавства та в межах компетенції у своєму листі від 14.06.2016 р. № 6414/П/99-99-10-02-14 повідомила наступне:
Щодо питання недопустимості повторного застосування штрафних санкцій
Відповідно до п. 116.2 ст. 116 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) за одне податкове правопорушення контролюючий орган може застосувати тільки один вид штрафної (фінансової) санкції (штрафу), передбаченої цим Кодексом та іншими законами України.
Вказане положення закріплює правило, згідно з яким за одне податкове правопорушення може бути застосовано тільки один вид штрафу, передбаченого цим Кодексом та іншими законами України.
Отже, у разі притягнення платника податків до відповідальності у вигляді штрафу за певною статтею Кодексу, виключається можливість притягнення останнього до відповідальності, передбаченої іншими статтями Кодексу, за одне і те ж правопорушення (одне податкове правопорушення не може тягнути відповідальність за різними статтями Кодексу).
Водночас вказане правило не поширюється на випадки скасування рішення контролюючого органу, оскільки у такому випадку відсутня повторність.
Застосування штрафної санкції, передбаченої Кодексом, у разі скасування податкового повідомлення — рішення у судовому порядку, має здійснюватися виключно за умови наявності ознак складу податкового правопорушення у діях (бездіяльності) платника податків. При цьому таке визначення суми грошового зобов’язання не буде вважатися повторним, оскільки скасування акта суб’єкта владних повноважень як способу захисту порушеного права позивача застосовується тоді, коли спірний акт не породжує жодних правових наслідків від моменту прийняття такого акта.

ДПІ у м. Сєвєродонецьку