Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр закриває 75-й театральний сезон.

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр закриває 75-й театральний сезон.

Відродження української культури на Луганщині, яка стала сьогодні об'єктом зовнішньої агресії, свідчить про її спроможність не тільки позитивно вплинути на формування державницької ідентичності населення Сходу України, а й сприяти духовній єдності всього українського суспільства.

Пересвідчитись у цьому можна слідкуючи за перебігом подій новітньої історії Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру, який у зв’язку з проведенням антитерористичної операції на Сході України в грудні 2014 року відновив свою роботу на підконтрольній українській владі території, перемістившись з окупованого м. Луганська до м. Сєвєродонецька, де отримав у серпні 2015 року власне приміщення – будівлю колишнього Сєвєродонецького міського театру (в аварійному стані).

75-й театральний сезон (2015-1016 рр.) став для колективу театру випробуванням на міцність. Маючи на кінець 74-го театрального сезону (2014-2015 рр.) в штаті 39 працівників, а в репертуарі одну виставу («Наша кухня» А.Котляр), театр спрямував вектор своєї діяльності на подальший розвиток, а не тільки на виживання у надзвичайно складних умовах (відсутність власної сцени, матеріально-технічної бази, професійних кадрів, репертуару тощо).

З липня по жовтень 2015 року адміністрація театру почала активніше працювати над поповненням акторського складу, художньо-постановчого, адміністративного та обслуговуючого персоналу. В цей період до театру почали повертатись співробітники (актори та спеціалісти) театру, які були вимушені в 2014 році покинути м. Луганськ та роз’їхатися по різних містах України. Паралельно з цим було розпочато роботу з підготовки до випуску вистави «Наталка Полтавка».

У вересні 2015 року було відкрито 75-й театральний сезон, а у жовтні випущено 2 прем’єри: музична вистава «Наталка Полтавка» І.Котляревського, муз. М. Лисенка (реж.-пост. засл. арт. України І.Шербул) та французька комедія «Обережно – жінки!» А. Курейчика (реж.-пост. засл. діяч. мист. України В.Московченко).
До того ж, у жовтні 2015 року колектив театру з виставою “Наша кухня” А. Котляр (реж.-пост. Г.Богомаз-Бабій) відвідав м. Ніжин, де проходив Міжнародний фестиваль жіночої творчості імені Марії Заньковецької, на якому актриса театру Наталя Карчкова взяла Гран-прі “За кращу жіночу роль”.
У грудні колектив театру випустив новорічно-різдвяну казку «Подарунок Святого Миколая» (автор і реж.-пост. В.Золотоверха) Вистава була створена в кращих українських обрядових традиціях, де сюжетну лінію побудовано на героях українського міфологічного фольклору. Казку побачили понад 1,5 тис. маленьких глядачів та їх батьків в м. Сєвєродонецьку та Новопсковському районі.

Крім того в грудні 2015 року театр відзначив 30-річчя творчої діяльності заслуженого артиста України Івана Шербула, який був першим актором колективу, що перемістився з окупованої території для відродження театру на Сєвєродонецькій землі. До концертної програми ввійшли пісні, написані І.Шербулом в якості композитора на вірші письменників Луганщини, виконані ним разом з акторами театру і уривки з вистав.

У січні 2016 року колектив випустив прем’єрою міщанський каламбуръ під мериканські музики «За двома зайцями» М. Старицького (реж.-пост. Є.Мерзляков). Постановка стала незвичайною театральною фантазію за п’єсою класика української драматургії, в якій театр запропонував своє бачення знайомої історії про те, що за яскравою обгорткою своїх уявлень про щастя люди часом не відчувають справжнього смаку цінностей, які його наповнюють.

У березні 2016 р. глядачі побачили прем’єру трагіфарсу “Маклена Граса” Миколи Куліша в постановці заслуженого діяча мистецтв України Володимира Московченка, якого в той час було призначено на посаду художнього керівника театру. Відчуття апокаліпсису у його виставі межує з іронією, а звичайні “маленькі люди”, які варті нашого співчуття, намагаються в різний спосіб врятуватись від того нав’язливого відчуття краху, біди, депресії, що в наш час переслідує багатьох.

Ці дві останні прем’єри театр з успіхом презентував в столиці України, де з 15 по 17 березня цього року тривали “Дні Луганщини в Києві”. В рамках цієї акції, організованої Міністерством культури України спільно з Луганською обласною державною адміністрацією — обласною військово-цивільною адміністрацією, проходив цілий ряд культурно-мистецьких заходів під гаслом “Творчі! Відроджені! Вільні!”, які мали на меті донести до широкого загалу, що, не зважаючи на труднощі й негаразди, творча спільнота Луганщини відроджує власні мистецькі традиції та інвестує їх у розвиток української культури на східних теренах нашої держави.

Крім того, 9 березня 2016 року театр представив публіці літературно-музичну композицію за творами Тараса Шевченка “Раз добром нагріте серце вік не прохолоне”, присвячену 202-й річниці з дня народження великого Кобзаря. Режисерсько-постановча група, яку очолив Євген Мерзляков, намагалась відійти від традиційного погляду на поезію українського генія і акцентували увагу глядачів на тому, що кобзареві рядки надто сучасні і дуже боляче промовляють до кожного, хто здатен осягнути глибину його пророцтва.

Своє професійне свято – Міжнародний день театру колектив зустрів у колі своїх шанувальників, показавши «За двома зайцями» М.Старицького на сцені Міського плацу культури, адміністрація якого завжди допомагає театру, надаючи можливість для показу вистав. З нагоди свята здобутки всього колективу і окремих працівників були відзначені грамотами і подяками керівництва області, в цей же день актрисі театру Ользі Яковенко було присвоєне почесне звання «Заслужений артист України»

Квітень 2016 року став для театру врожайним на дитячі казки. Новими роботами стали: дитяча казка “Червоний капелюшок”, С.Марена за Ш.Перо (реж.-пост. Є.Мерзляков), в якій класичні мотиви раптом отримують нове звучання, і, до того ж історія має щасливий фінал, де всі залишаються живі й здорові, а коло друзів стає ще більшим; і музична казка «Золоте курча» В.Орлова (автор перекл. і реж.-пост. С.Козир), яка має нескладний цікавий сюжет з легким гумором про те, як казкова допомога родини перетворює дикого злого Вовка на ніжного турботливого Батька.

У травні 2016 р. театр вперше протягом сезону випустив нову виставу, створену у співпраці із запрошеним режисером. Нею стала поетична драма «Ніч на полонині» О.Олеся в постановці головного режисера Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша Сергія Павлюка, в якій наповнений магією природи і поезією любові чарівний світ мавок, чортів, лісовиків межує з реаліями життя, де людина, яка не цінує того, що має, в пошуках кращого втрачає все. Сценічне дійство супроводжують автентичні народні пісні й запальні танці, над створенням яких працював також запрошений з м. Херсону хореограф-постановник Юрій Бусс.

Також у травні театр вирушив гастрольними стежками, відвідавши м. Миколаїв, де на сцені Миколаївського академічного українського театру драми і музичної комедії презентував трагіфарс “Маклена Ґраса” М.Куліша. Далі з цією ж виставою колектив вирушив до м. Херсону, де вона була представлена в програмі ХVІІІ Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії». До того ж, Луганський театр мав честь закривати фестивальну програму виставою «Ніч на полонині» О.Олеся, яка була показана на пленері, у лісовому театрі комплексу зеленого туризму “Чумацька криниця” в м.Херсоні. На закритті фестивалю був присутній міністр культури України Євген Нищук, з рук якого директор Луганського театру Сергій Дорофєєв отримав Диплом, яким експертна рада фестивалю відзначила колектив Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру «За громадянський вибір, мужність та віддане служіння театру».

В червні 2016 року за підтримки об'єднання VladOpera e.V. (Німеччина) та молодого театрального руху «Українська нова драма» театру вдалося реалізувати експериментальний проект, яким стала документальна вистава-кабаре «Байки Сєвєра» (реж.-пост. А.Май), в якій історії чотирьох реальних персонажів розгортаються на тлі останніх подій в Україні і життя в прикордонній зоні АТО.

Також в червні театр закрив сезон ще однією прем’єрою. Еротична мелодрама «Ідзанамі» Т.Іващенко (реж.-пост. С.Павлюк) поєднує загадковий світ Японії і вишуканий світ Франції та пропонує замислитись про тонку грань духовного взаємовпливу і взаємопроникнення різних ціннісних понять двох світових культур: східної та європейської.

У 75-му театральному сезоні колектив театру під керівництвом директора Сергія Дорофєєва зміг вивести свою діяльність на якісно вищий рівень. У роботі над виставами задіяний весь творчий склад театру: актори, балет, оркестр, постановча частина. Загальна кількість працівників налічує близько 100 осіб, з яких 50% належать до художньо-артистичного складу, куди входять: 2 режисери-постановники, художник-постановник, репетитор з балету, хормейстер, оркестр (у складі 16 музикантів); акторський склад театру налічує понад 20 акторів (серед них 2 заслужених артисти України), 8 артистів балету та 4 артисти-вокалісти, які поряд з роботою над новими постановками, повноцінно займаються хореографією, вокалом та сценічною пластикою під керівництвом фахівців відповідних напрямів. В необхідному обсязі потреби театру забезпечує постановчий склад, який готує декорації, реквізит та костюми до вистав. У 2015-2016 рр. театр показав більше 60 вистав для близько 14 тис. глядачів не тільки Сєвєродонецька, а й міст Луганської області: Старобільськ, Лисичанськ, Попасна, Новопсков, Рубіжне, Білокуракіне, Біловодськ.

В новому сезоні театр готується порадувати глядачів новими виставами, репетиційний процес над якими вже проводить художній керівник театру Володимир Московченко. Прем’єрою музичної комедії «Потрібен брехун» Д.Псафаса. в постановці В. Московченка у вересні театр відкриє сезон. Далі на глядачів чекатимуть: комедія «Звідки беруться діти» А.Крима, музична комедія «Пошились у дурні» М.Кропивницького, драматична імпровізація «І все-таки я тебе зраджу» Н.Нежданої та інші цікаві прем’єри. До того ж, у новому сезоні театр планує відсвяткувати своє 75-річчя і яскраво зустріти новорічні свята.

З огляду на всі труднощі і негаразди, які колектив долає на своєму шляху, важливо відмітити ту допомогу, яку надає театру і всіляко сприяє його становленню і розвитку Луганська обласна державна адміністрація – обласна військово-цивільна адміністрація і особисто голова адміністрації Юрій Гарбуз, особисту зацікавленість і підтримку заступника голови ОДА Ольги Лішик, турботу, опіку й підтримку начальника управління культури, національностей і релігій ОДА Аліни Адамчук.

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр завжди цінує підтримку своєї публіки і щиро висловлює подяку всім шанувальникам і любителям театрального мистецтва Луганщини. Слідкуючи за здобутками театру протягом останнього сезону, глядачі мали змогу пересвідчитись, що у своїй дружній мистецькій родині колектив театру зібрав людей надзвичайно відданих своєму покликанню, які сьогодні вільні творити, думати й говорити, пишаючись своєю приналежністю до українського народу; відродилися для копіткої цілеспрямованої роботи в оновленому культурному просторі і спрямовують свої творчі зусилля на розбудову й захист державності України.

Галерея зображень

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр закриває 75-й театральний сезон.
"Маклена Ґраса" М.Куліш, Постановка та музичне оформлення-заслужений діяч мистецтв України Володимир Московченко
"Ніч на полонині" О.Олесь. Режисер-постановник,музичнеоформлення, сценографія -Сергій Павлюк(м.Херсон)
"Ніч на полонині" О.Олесь. Режисер-постановник,музичнеоформлення, сценографія -Сергій Павлюк(м.Херсон)
"Обережно-жінки!" А.Курейчик,Постановка-заслужений діяч мистецтв України Володимир Московченко
"Червоний капелющок"С.Марена за Ш.Перро,казка для дітей.Режисер-постановник Євген Мерзляков.
"Подарунок Святого Миколая" Новорічна-різдвяна казка. Режисер-постановник Вероніка Золотоверха
"Наша кухня" А.Котляр
"За двома зайцями" М. Старицький Режисер-постановник -Євген Мерзляков
Ольга Іванівна Яковенко-залужена артистка України
"Наталка-Полтавка" за І.Котляревським,муз.М.Лисенка.Постановка, сценічна версія - заслужений артист України Іван Шербул
"Нескорина Луганщина" культурно-мистецька акція
Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр закриває 75-й театральний сезон.
"Ідзанамі"Т.Іващенко.Режисер-постановник Сергій Павлюк(м.Херсон)
Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр закриває 75-й театральний сезон.
Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр закриває 75-й театральний сезон.
Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр закриває 75-й театральний сезон.
Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр закриває 75-й театральний сезон.
Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр закриває 75-й театральний сезон.
репетиція "Ніч на полонині", яка відбудеться 24 червня о 21.00 біля театру
Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр закриває 75-й театральний сезон.
Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр закриває 75-й театральний сезон.
Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр закриває 75-й театральний сезон.
Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр закриває 75-й театральний сезон.
ЛОУАМДТеатр