У ДФС обговорили особливості функціонування українського авторинку

За повідомленням прес-служби Державної фіскальної служби України актуальні питання діяльності українського авторинку та шляхи його подальшого розвитку обговорювалися під час робочої зустрічі представників ДФС та Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів. Зустріч стала продовженням серії виробничих нарад фахівців служби з галузевими організаціями та підприємствами для оперативного вирішення спірних моментів, які виникають в учасників ринку, та визначення законодавчих норм, які потребують змін та доопрацювання.
У рамках напрацювання законодавчих змін до податкового та митного законодавства, над яким наразі працюють фахівці служби, під час зустрічі автоімпортери мали можливість висловити свої зауваження та пропозиції, спрямовані на покращення як функціонування авторинку, так і збільшення надходжень до бюджету.
Так, зокрема, одним з дискусійних питань стало повернення до практики використання сертифікатів відповідності стандартам при митному оформленні транспортних засобів, які ввозяться на територію України з метою вільного обігу.
Законодавчими нормами з 1 січня поточного року обов’язкову сертифікацію транспортних засобів було відмінено, і на сьогодні у митниць відповідно до вимог Митного кодексу відсутні підстави вимагати сертифікат як документ, що підтверджує дотримання встановлених законом обмежень.
У той же час згідно із Законом транспортні засоби, що ввозяться в Україну, повинні відповідати екологічними нормам не нижче рівня «ЄВРО-5», а рівень екологічних норм, якому має відповідати за конструкцією транспортний засіб, зазначається в сертифікаті відповідності, виданому згідно із законодавством України.
З метою вирішення законодавчої колізії фахівці ДФС звернулися до Кабінету Міністрів України з проханням надати доручення відповідним міністерствам щодо визначення доцільності контролю митницями сертифіката відповідності, виданого згідно з порядком затвердження конструкції транспортних засобів, їх частин та обладнання, та, у разі прийняття відповідного рішення, вжити заходів щодо внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів», якими передбачити подання цього документа митницям при здійсненні митного оформлення транспортних засобів відповідно до Митного кодексу.
«Наразі вже ведуться перемовини з Мініфраструктури щодо надання доступу окремим працівникам митниці, які здійснюють митне оформлення, до державного реєстру сертифікатів відповідності транспортних засобів, що дозволить митницям контролювати цей процес. Однак остаточне вирішення цієї проблеми можливе лише за умови внесення відповідних законодавчих змін», – наголосив директор департаменту організації митного контролю ДФС Олексій Василенко.
Учасники зустрічі також обговорили застосування спеціальних правил оподаткування діяльності з постачання вживаних транспортних засобів, придбаних у фізичних осіб, які не є платниками податку, згідно з договорами передання права власності на ці товари, особливості захисту прав інтелектуальної власності, спірні моменти у визначенні класифікації товарів тощо.
На завершення зустрічі фахівці ДФС акцентували увагу представників асоціації на можливості доопрацювання окремих законодавчих норм та закликали до активної участі у роботі робочих груп з напрацювання змін до податкового та митного законодавства.

ДПІ у м. Сєвєродонецьку