Луганський театр сприяє підвищенню культурного рівня населення області

Луганський театр сприяє підвищенню культурного рівня населення області

Відродження української культури на Луганщині, яка стала сьогодні об'єктом зовнішньої агресії, свідчить про її спроможність не тільки позитивно вплинути на формування державницької ідентичності населення Сходу України, а й сприяти духовній єдності всього українського суспільства. Розуміння цього факту керівництвом Луганської обласної державної адміністрації дає можливість Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театру долучатись до всіх обласних культурно-мистецьких заходів, демонструючи високий рівень своїх творчих можливостей і активну громадянську позицію.

Так, у 2016 році колектив театру неодноразово був залучений до урочистостей з нагоди державних свят. 22 січня в День Соборності України артисти театру підготували багато вокальних номерів патріотичної тематики, створили яскраве театралізоване прологове дійство за участю акторів і балету, з’єднавши все це у програмі святкового концерту «Єднаймося, свідомі українці!»

З 15 по 17 березня цього року тривали “Дні Луганщини в Києві”. В рамках цієї акції, організованої Міністерством культури України спільно з Луганською обласною державною адміністрацією — обласною військово-цивільною адміністрацією, проходив цілий ряд культурно-мистецьких заходів під гаслом “Творчі! Відроджені! Вільні!”, які мали на меті донести до широкого загалу, що, не зважаючи на труднощі й негаразди, творча спільнота Луганщини відроджує власні мистецькі традиції та інвестує їх у розвиток української культури на східних теренах нашої держави. В столиці України театр з успіхом презентував дві останні прем’єри: міщанський каламбуръ під мериканські музики «За двома зайцями» М. Старицького (реж.-пост. Є.Мерзляков) і трагіфарс «Маклена Граса» М.Куліша (реж.-пост. засл. діяч мист. України В.Московченко), а також взяв участь у відкритті економічного форуму.

9 березня 2016 року до 202-й річниці з дня народження великого Кобзаря театр представив публіці літературно-музичну композицію за творами Тараса Шевченка “Раз добром нагріте серце вік не прохолоне”. Режисерсько-постановча група, яку очолив Євген Мерзляков, намагалась відійти від традиційного погляду на поезію українського генія і акцентували увагу глядачів на тому, що кобзареві рядки надто сучасні і дуже боляче промовляють до кожного, хто здатен осягнути глибину його пророцтва.

27 березня своє професійне свято – Міжнародний день театру колектив зустрів у колі шанувальників, показавши «За двома зайцями» М.Старицького на сцені Міського плацу культури, адміністрація якого завжди допомагає театру, надаючи можливість для показу вистав. З нагоди свята здобутки всього колективу і окремих працівників були відзначені грамотами і подяками керівництва області, в цей же день актрисі театру Ользі Яковенко було присвоєне почесне звання «Заслужений артист України».

В травні 2016 року Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр взяв участь у заходах до Дня пам’яті та примирення та у святкуванні Дня перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні. 5 травня театр запросив глядачів до міського Палацу культури на благодійну виставу, яку відвідали члени Сєвєродонецької міської Організації ветеранів України, учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, військовослужбовці 59-го військового мобільного госпіталю. На глядачів чекала зустріч із героями трагікомедії Асі Котляр “Наша кухня”. (реж.-пост. Г. Богомаз-Бабій). Театр втілив на сцені п’єсу про долю двох жінок, що пережили війну. Війна - це завжди горе. Це завжди біль і вічна пам'ять. Тільки любов і співчуття, уміння прийняти чужий біль, як свій власний, можуть допомогти пережити горе матері, дружини, сестри.

9 травня актори і балет театру разом з іншими творчими колективами області долучились до відзначення 71-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні, створивши яскраве театралізоване прологове дійство і ставши учасниками святкової концертної програми.

Літо 2016 року виявилось щедрим на обласні культурно-мистецькі заходи, в яких театр вкотре зумів довести свій професіоналізм, творчу енергію та ініціативність. 4 червня під час святкування Дня області артисти театру представили на площі Перемоги в м.Сєвєродонецьку зворушливе театралізоване дійство «Поема про Луганський край» і тематичну концертну програму. 28 червня актори взяли участь у святкуванні Дня Конституції України, що проходило в м.Старобільську під гаслом «Живи і міцній, Українська державо!». 24 серпня до Дня Незалежності України творчі сили театру презентували свою майстерність не тільки під час пологової композиції «Народжені вільними», а й були активними учасниками флешмобів і майстер-класів, які протягом дня відбувались на площі Перемоги в місті Сєвєродонецьк.

До того ж, 6 липня за ініціативи голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза було вирішено започаткувати і провести цього літку перший щорічний обласний фестиваль української народної іграшки та гри, який в цьому році гостино приймала Кремінщина. Взявши участь у відкритті фестивалю, театр презентував вокально-танцювальні уривки народно-автентичної тематики з новоствореної вистави «Ніч на полонині» О.Олеся, які стали окрасою заходу, що проходив на відкритому майданчику напередодні свята Івана Купала.

Беручи активну участь в загальнообласних заходах Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр не тільки сприяє підвищенню культурного рівня населення області, а й збільшує власний професіоналізм, тим самим здобуваючи визнання широких кіл громадськості й виходячі на нові рубежі свого розвитку.
Так, з 18 по 26 жовтня 2016 року колектив театру стане учасником мистецької акції «Зі сходу на захід – театр єднає серця», яка ініційована Луганською обласною державною адміністрацією за підтримки Голови облдержадміністрації Ю.Гарбуза і в рамках якої театр презентуватиме свої здобутки мешканцям Івано-Франківська, Дрогобича, Львова, Ужгорода, Києва, відвідавши ці міста з виставами діючого репертуару.
 

Луганський обласний академічний український музично-драматичний тетар