ОСББ - кримінальні наслідки

     Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою в жовтні поточного року до суду направлено обвинувальний акт стосовно гр. Т. за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 357 КК України, за фактом заволодіння офіційними документами об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ) шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненим в своїх особистих інтересах.
     Досудовим розслідуванням встановлено, що з лютого по квітень 2017 року Т., будучи усуненим загальними зборами ОСББ від виконання обов’язків голови правління, реалізуючи умисел, спрямований на заволодіння офіційними документами об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, які були складені Т. під час виконання ним своїх службових обов’язків голови правління ОСББ, незважаючи на неодноразові вимоги нового голови правління (керівника) ОСББ передати документи бухгалтерського обліку та інші документи фінансово-господарської діяльності, офіційні документи не повернув, заволодівши ними в своїх особистих інтересах, з метою отримання від нового голови правління ОСББ документа, зі змісту якого б випливала відсутність будь-яких зобов’язань Т. перед ОСББ, внаслідок чого останній позбавив ОСББ можливості використовувати зазначені документи за їх цільовим призначенням.
     У квітні 2017, під час проведення обшуку за місцем мешкання Т. виявлено та вилучено документи ОСББ, якими незаконно заволодів Т., використовуючи своє службове становище.

     Довідково: злочин, передбачений ч. 1 ст. 357 КК України, у випадку його вчинення шляхом зловживання службовим становищем, є корупційним злочином. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років.

Д.О. Куцелепа, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури