Правові наслідки звільнення особи від відбування покарання з випробуванням

     Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою здійснюється нагляд за додержанням вимог чинного законодавства при виконанні судових рішень, не пов’язаних із позбавленням волі, у Сєвєродонецькому міському відділі з питань пробації Північно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.
     Щоквартально прокурором здійснюються перевірка додержання вимог кримінально-виконавчого законодавства.
     Установлено, що значна кількість засуджених, яким вироками судів призначено іспитовий строк, порушують режим відбування покарання. На дані порушення орган пробації невідкладно реагує, шляхом внесення подання до суду про скасування іспитового строку та направлення обвинуваченого для відбування призначеного вироком суду покарання до місць обмеження або позбавлення волі.
     Прокуратура принципово підтримує позицію органу пробації з даного питання.
     Так, у 2017 році, стосовно засудженої особи, яка взагалі не з’являлась до органів пробації для реєстрації чим порушувала режим і вимоги відбуття покарання із випробувальним терміном, направлено подання до суду. Прокурор підтримав подання інспектора органу пробації про направлення обвинуваченого для відбуття покарання.
     Ухвалою Сєвєродонецького міського суду Луганської області подання органу пробації не задоволено, на що прокурором подано апеляційну скаргу.
     На початку 2018 року, за принципової позиції місцевої прокуратури, засудженій особі скасовано іспитовий строк та направлено для відбуття покарання до місць позбавлення волі.

А.Бавикіна, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури