З «АЗОТу» звільнилися понад три тисячі працівників

З «АЗОТу» звільнилися понад три тисячі працівників

За останні два роки з ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» через несплату заробітної плати звільнилися понад три тисячі працівників.

За словами заступника начальника управління праці та зайнятості Департаменту захисту населення Луганської ОДА Ігоря Шевченка, борг складає 95 мільйонів 735 тисяч гривень, а це 63% від заборгованості по всій області.

– Перспективи погашення цієї заборгованості невідомі, бо керівництво «Азоту» не йде на контакт, – повідомив журналістці «UA: ДОНБАС» Ігор Шевченко.

За словами голови Федерації профспілок Луганської області ВалеріяЧерниша, на підприємстві була погашена заборгованість за січень 2017 року, але це пішло в рахунок оплати поточної заробітної плати за лютий цьогоріч. Решта виплат також не проводиться.

– Виконавча служба вже заходила на підприємство та описувала частину майна. Понад 700 листів судових рішень відправлено до виконавчої служби, – зазначив Валерій Черниш.

Коли буде вирішено питання по заробітній платі – невідомо. Працівники, які звільнилися в 2017 році та звернулася до суду, скоріш за все, заборгованість свою так і не отримають. За словами Валерія Черниша, Торгово-промислова палата отримала експертний висновок про форс-мажорні обставини, які не дозволяють виплачувати заробітну плату, а особливо штрафні санкції, які накладаються за невиконання 116 статті КЗпП України.

– Зараз працівники підприємства ходять на роботу. Простою немає. Всі роботи виконуються в повному обсязі, але виробництво відсутнє. Проводяться тільки регламентні роботи. Скорочень немає. У профспілкову організацію не подано жодного документу на скорочення працівників, – додав Валерій Черниш.