Президент присвоїв звання Героя України сєвєродончанину Олександру “Хуку” Коваленку

Президент присвоїв звання Героя України сєвєродончанину Олександру “Хуку” Коваленку

Президент України Володимир Зеленський вручив нагороди захисникам України і сім'ям полеглих бійців. Сєвєродончанину Олександру Коваленку присвоєне звання Героя України, орден “Золота Зірка” президент вручив йому особисто.

Про це повідомляє Сєвєродонецька МВА.

Церемонія вручення нагород відбулася у залі Верховної Ради України.

Хто такий Олександр “Хук” Коваленко

33-річний військовослужбовець Збройних сил України Олександр Коваленко, позивний “Хук”, став відомим у медіапросторі через численні публікації відео своїх танців на лінії фронту зі зброєю та в повній амуніції.

Сєвєродончанин до 2014-го року працював менеджером, очолював відділ однієї з компаній. Після подій на Луганщині вступив до складу легендарного 24 окремого штурмового батальйону “Айдар”, де отримав псевдо “Хук”, бо раніше займався бойовими мистецтвами.

Всі роки війни “Хук” брав безпосередню участь у подіях. За цей час він отримав шість контузій і кульове поранення. Його нагородили орденом “За мужність” ІІІ ступеню, медалями “За військову службу Україні” та “Захисник Вітчизни”, а також численними відомчими відзнаками.

Після початку повномасштабної агресії рф Олександр багато разів завдавав окупантам значних втрат у живій силі й техніці, особисто взяв у полон військовослужбовця російської армії. Неодноразово керував штурмовими діями роти на Донбасі. Територію, яку піхота ПВК «Вагнер» захоплювала чотири місяці, штурмова рота на чолі з Олександром Коваленком звільнила за чотири дні.

Нагадаємо, у березні 2023 року президент України Володимир Зеленський нагородив командира роти 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар" лейтенанта Олександра Коваленка орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня.