Судитимуть трьох освітян з Луганщини, які працюють на окупантів

Судитимуть трьох освітян з Луганщини, які працюють на окупантів

Судитимуть трьох жителів Луганщини, які  очолюють управління освіти та школи при окупаційній владі держави-агресора.

Про це повідомляє пресслужба Луганської обласної прокуратури. 

Прокурори Щастинської та Старобільської окружних прокуратур Луганської області скерували до суду обвинувальні акти стосовно трьох псевдоосвітян, які організували навчальний процес за російськими стандартами. Їм інкримінували колабораційну діяльність (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

Серед обвинувачених – «начальниця управління освіти адміністрації міста Антрацит та Антрацитівського району». Розслідування встановило, що на цю посаду у серпні 2022 року окупаційна влада рф призначила жительку Антрацита.

Жінка публічно пропагувала впровадження критеріїв та стандартів освіти, регламентованих нормами та вимогами законодавства держави-агресора. Розповідала про перепідготовку вчителів в рф, забезпечення шкіл російськими навчальними посібниками та художньою літературою. Видавала атестати в школах на тимчасово окупованій території. Брала участь у постановних відеозаписах та фотозвітах для пропагандистських ЗМІ.

Також на бік ворога перейшли жителька Щастинського району та житель Старобільського району.
Після повномасштабного російського вторгнення вони погодилися стати директорами освітніх закладів при окупантах. Жінка стала керівником незаконно створеної «Денежниківської школи Новоайдарського району лнр». Чоловік очолив  «державний освітній заклад лнр «Білолуцька гімназія».

Псевдоосвітяни активно впроваджували у навчальний процес підконтрольних їм закладів стандарти освіти держави-агресора – організували викладання предметів за російськими підручниками та мовою агресора, змінили форму оцінювання школярів на 5-бальну.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, «офіційному представнику народної міліції лнр» повідомили про підозру у колабораціонізмі.