Сєвєродонецьк має бути перейменований до кінця січня 2024 року

Сєвєродонецьк має бути перейменований до кінця січня 2024 року

У Луганській області до 27 січня 2024 року необхідно перейменувати 38 населених пунктів, серед них – Сєвєродонецьк, Єпіфанівка та Метьолкіне.

Про це повідомляє Луганська ОВА.

За інформацією, з 27 липня 2023 року набуває чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Закон визначає злочинною та засуджує російську імперську політику, забороняє пропаганду російської символіки та визначає порядок її усунення з публічного простору. Згідно з ним місцевим органам влади необхідно перейменувати запропоновані населені пункти.

Рішення мають ухвалюватися з урахуванням пропозицій науковців, думки громади, рекомендацій Українського інституту національної пам'яті.

Проте вже є рекомендації перейменувати Сєвєродонецьк на Сіверськодонецьк,
Сіверськодонець або Сіверськодонецьке; Єпіванівку – на Єпифанівку; а щодо Метьолкіного – чекають пропозицій.

Якщо до 27 квітня 2024 року військові адміністрації населених пунктів не приймуть відповідних рішень, то таке перейменування буде здійснюватися розпорядженням голови обласної державної адміністрації у тримісячний термін.

Остаточне рішення про перейменування населених пунктів приймає Верховна Рада України.

З переліком населених пунктів Луганщини, які підлягають перейменуванню, можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, раніше ми вже писали, що Сєвєродонецьку пропонують обрати нову назву.

Керівник Сєвєродонецької РДА Роман Власенко щодо цього питання вважав, що є сенс взяти паузу й не намагатися тиснути на місцевих мешканців.