Сєвєродонецьк знов хочуть перейменувати

  Сєвєродонецьк знов хочуть перейменувати

Сєвєродонецьку пропонують обрати нову назву.

Про це йдеться у рішенні Національної комісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року № 230 "Про схвалення Переліку сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови й оприлюднення їх на офіційному вебсайті Національної комісії зі стандартів державної мови".

Зокрема, Сєвєродонецьку пропонується запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку.

Загалом у 11-му додатку можна подивитися всі пропозиції по Луганщині.

Як відомо, на виконання закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії" Національна комісія зі стандартів державної мови створила робочу групу. До її складу увійшли фахівці-філологи та історики вищої освіти з усіх регіонів України.

На підставі пропозицій членів робочої групи Нацкомісія визначила перелік назв сіл, селищ і міст, які потребують зміни через невідповідність орфографічним, граматичним і словотворчим нормам української мови або містять у назві ідеологеми, пов'язані з російською імперською політикою в Україні.

Загалом Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує змінити понад 1,4 тис. назв сіл, селищ і міст України. Рішення містить 24 додатки, де надано рекомендації окремо по кожній області.

Топонімічну історію Сєверодонецька можна прочитати тут.