Новости налоговой

Щомісяця 4 тис. іноземців стають платниками податків в Україні

Протягом поточного року до Державного реєстру фізичних осіб-платників податків додалося 536,9 тис. громадян, в тому числі майже 42 тис. іноземців. Кількість іноземних громадян, які отримують доходи в Україні, щомісяця зростає, як мінімум, на 4 тис. осіб. Наприклад, у жовтні для отримання реєстраційних номерів до органів доходів і зборів звернулося близько 4,7 тис. таких осіб. Загалом в Державному реєстрі станом на 1 листопада нараховувалося більш ніж 547,5 тис. іноземців – майже на 10% більше від минулорічного показника. Таку динаміку аналітики Міндоходів вважають результатом спрощення процедури реєстрації платників та розвитку податкового сервісу. Нагадаємо, сьогодні подати заяву на реєстрацію платником податків можна в будь-яку інспекцію незалежно від місця перебування чи тимчасової реєстрації. Скорочено терміни реєстрації, видачі облікових карток та довідок про зміну реєстраційного номеру з 10 до 5 днів тощо. Загальна ж кількість зареєстрованих платників у ДРФО складає 44,5 млн. осіб. Отримати облікову картку платника податків іноземні громадяни та особи без громадянства можуть у Головних управліннях Міндоходів в регіонах. Громадянам України для отримання реєстраційного номеру потрібно звертатися до підрозділів Міндоходів за місцем проживання або отримання доходів.

 

Строк зберігання товарів під митним контролем – 3 місяці

Загальний строк тимчасового зберігання товарів під митним контролем становить 90 календарних днів.  Водночас , товари, які швидко псуються або мають обмежений строк зберігання, можуть перебувати на тимчасовому зберіганні під митним контролем у межах строку збереження їх якостей, які дають можливість використовувати такі товари за призначенням, але не більше 90 календарних днів. Строк тимчасового зберігання товарів може бути продовжений, однак не більше ніж на 30 днів. Для цього  власник або уповноважена ним особа подає до  органу доходів і зборів, за дозволом якого товари були розміщені на складі, відповідну заяву. Якщо особа, яка зберігає товари на складі тимчасового зберігання відкритого типу або митному складі відкритого типу, не є утримувачем цього складу, її заява про продовження строку тимчасового зберігання зазначених товарів попередньо погоджується з утримувачем складу. У разі відмови у продовженні строку тимчасового зберігання орган доходів і зборів повідомляє письмово або в електронній формі власника товару або уповноважену ним особу про причини і підстави такої відмови. До закінчення строків зберігання товари, що перебувають на тимчасовому зберіганні під митним контролем, повинні бути:

1.) задекларовані власником або уповноваженою ним особою до відповідного митного режиму; або

2.) передані власником або уповноваженою ним особою, утримувачем складу тимчасового зберігання, митного складу, організацією – отримувачем гуманітарної допомоги відповідному органу дохоів і зборів для зберігання та/або розпорядження відповідно до Митного кодексу; або

3.) відправлені під митним контролем до інших органів доходів і зборів для їх подальшого митного оформлення; або

4.) вивезені за межі митної території України.

Строки тимчасового зберігання товарів під митним контролем встановлено ст. 204 Митного кодексу України.

 

Подорожуєте до Митного союзу – заберіть з аптечки «Буторфанол»

Як розповів начальник Луганської митниці Міндоходів Юрій Ареф’єв, подорожуючи до країн Митного союзу (Росії, Білорусі або Казахстану), українцям потрібно не забути викласти з аптечки препарат «Буторфанол тартрату», який є обов’язковим у медичних аптечках першої допомоги, що реалізуються на території України. В вищезазначених країнах цей препарат заборонений. «За інформацією, отриманою від наших колег з Ростовської митниці, – розповів Юрій Ареф’єв, – останнім часом в автомобільних пунктах пропуску у громадян України неоднарозово вилучалися похідні цього лікарського препарату». Він звернув увагу на те, що законодавство України та Митного союзу має певні відмінності, які можуть спричинити ненавмисні правопорушення з боку фізичних осіб, що прямують до Росії, Білорусі або Казахстану особистим автотранспортом. Юрій Ареф’єв зазначив, що по кожному випадку наявності цього препарату в автомобільних аптечках українських водіїв в Росії проводиться процесуальна перевірка. Водіям автомобілів це загрожує не тільки значною втратою часу, але й порушенням адміністративної справи і можливим кримінальним переслідуванням.

 

С 2014 года свидетельство плательщика НДС выдаваться не будет

С 1 января 2014 года из Налогового кодекса Украины предусматривается исключить такое понятие, как свидетельство плательщика НДС. То есть при регистрации плательщика НДС свидетельство выдаваться не будет. Об этом сообщили в пресс-службе ГУ Миндоходов в Луганской области. Информация о регистрации нового плательщика НДС (или ее аннулировании) будет вноситься только в Реестр плательщиков налогов.Документально подтвердить статус плательщика НДС можно будет с помощью выписки из Реестра плательщиков НДС. Данную выдержку контролирующий орган обязан предоставить по запросу плательщика НДС в течение двух рабочих дней бесплатно и безусловно.Эти изменения предусмотрены п. 37 Закона Украины от 24.10.2013 г. № 657- VII «О внесении изменений в Налоговый кодекс Украины относительно учета и регистрации плательщиков налогов и усовершенствования некоторых положений».

 

З початку року на Луганщині вилучено контрабандних товарів на 12 млн. грн.

За словами начальника Головного управління Міндоходів у Луганській області Олександра Антіпова, через кордон ділки намагаються нелегально перемістити переважно лікерогорілчану продукцію, тютюнові вироби та нафтопродукти. Він зазначив, що з початку року працівники органів і зборів області спільно з іншими контролюючими та правоохоронними структурами ліквідували 17 трубопроводів і 11 баз накопичення паливно-мастильних матеріалів, вилучили 220 тонн нафтопродуктів і півмільйона пачок сигарет. «Наприклад, в жовтні поточного року, - сказав Олександр Антіпов, - на нелегальній базі в Міловському районі вилучено 97 тонн контрабандного дизельного палива та обладнання для його нелегального перекачування на мільйон гривень. А в одному з сіл Краснодонського району виявлено одразу три трубопроводу. Вилучено 40 тонн дизельного палива на 400 тис. грн.».

 

Не ведення підприємцем обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат тягне за собою відповідальніст.

Відповідно до пункту 177.10 статті 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) встановлено, що фізичні особи – підприємці зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат (далі – Книга) та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Форма Книги та порядок її ведення визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову і митну політику. Зокрема, форма Книги, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядок її ведення затверджені наказом Міндоходів України від 16.09.2013 № 481.

Згідно зі статтею  121 ПКУ ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

Статтею 164 прим.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 17 грудня 1984 року № 8074-Х зі змінами та доповненнями (далі – КУпАП) визначено, що неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

У випадку зміни податкової адреси або місця здійснення діяльності  необхідно надати заяву до регіональних органів Міндоходів

Платники єдиного податку І та ІІ груп у випадку зміни податкової адреси суб`єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності, видів такої діяльності заяву подають не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни.Платники єдиного податку ІІІ та Vгруп у разі зміни податкової адреси суб`єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності разом із заявою подають податкову декларацію за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни. Зазначені зміни вносяться до раніше виданого свідоцтва платника єдиного податку територіальним органом Міндоходів у день подання платником відповідної заяви.

Порядок видачі та отримання свідоцтва платника єдиного податку визначено статтею 299 Податкового кодексу України.

Заместитель начальника ГНИ в г.Северодонецке О.А.Высочина