Не маніпулюй мною - “Сєвєродонецьк онлайн” розбирається з російськими наративами

Не маніпулюй мною - “Сєвєродонецьк онлайн” розбирається з російськими наративами

Ворожа маніпуляція свідомістю українців — що це? Як побачити її серед насиченого інформаційного простору? Які способи застосовує росія, щоб заволодіти нашою увагою? “Сєвєродонецьк онлайн” проаналізував та виокремив основні напрямки маніпуляційних наративів рф.

Що таке маніпуляція

Маніпуляція – це різновид спрямованого впливу. Такого, що може змусити змінити рішення чи поведінку людини або навіть цілої групи людей.

Маніпуляція — один з найпоширеніших медіа-інструментів росіян.
Як це працює? Пишемо голосний, навіть провокативний заголовок: подаємо викривлені факти чи вириваємо певні з контексту, запускаємо у вигляді новин у прихильні чи підконтрольні рф медіа.

Про що йдеться? 1 грудня Зеленський надав звання Героя України «Да Вінчі»- Дмитру Коцюбайлу (“Да Вінчі”), добровольцю «Правого сектору». Навесні The New York Nimes брало в хлопця інтерв’ю, де Дмитро пожартував, що годує вовка «кістками російськомовних дітей», висміюючи фейки роспропаганди про українських націоналістів («The commander, Dmytro Kotsyubaylo – his nom de guerre is Da Vinci – jokes that the fighters feed it the bones of Russian-speaking children, a reference to Russian state media tropes about the evils of Ukrainian nationalists» – NYT).
Цю фразу проросійські ЗМІ вирвали з контексту. Звісно, що це був жарт, але у маніпулятивних заголовках про це промовчали.

Зазначимо, що рф стала головною країною-дезінформаторкою у 2022-му році. Топтемою її медіаатак стала війна проти України. Про це йдеться у доповіді про дезінформацію та маніпуляцію фактами у світовому інформаційному просторі, оприлюдненій зовнішньополітичною службою Євросоюзу на офіційному сайті.

Улюблені маніпуляції країни-агресорки

  • Надати правдиву новину, але підвести до хибних висновків
  • Використати реальні знімки чи відео, але додати власне трактування
  • Вирвати цитату з контексту (приклад з Да Вінчі)
  • Видавати поодинокий випадок за тенденцію
  • Вигадати історію “з нуля” (наприклад, про розіп'ятого хлопчика стала вже класикою)


Що варто пам’ятати про російську маніпуляцію

Іноді ми відверто глузуємо, сміємося з маніпулятивних російських фейків. Українські фашисти-націоналісти, американські біолабораторії, знищені хаймарси — ми думаємо, що все це настільки очевидна брехня, що в неї ніхто не віритиме.
Але це й не є метою ворога. Його бажання — щоб ми не вірили нікому. Ні українській владі, ні військовим та волонтерам, ні медіа, ні країнам-союзникам.

Тож “Сєвєродонецьк онлайн” нагадує — обирайте тільки екологічний, перевірений медіапростір, будьте уважними й тоді жодна російська маніпуляція не попаде у вашу новинну стрічку.