Українські військові розповіли, як касетні бомби США розчищають шлях для наступу, - The Wall Street Journal

Українські військові розповіли, як касетні бомби США розчищають шлях для наступу

Нещодавно поставлені касетні боєприпаси американського виробництва дали новий поштовх наступальній кампанії України з деокупації території.

Про це йдеться у статті The Wall Street Journal, яка оприлюднила досвід українських військових на Південному напрямку фронту.

Українські солдати кажуть, що використовували касетні бомби, які випускають десятки менших бомб і можуть спричинити руйнування на ширшій території, ніж звичайні артилерійські снаряди.

"Касетні бомби вражають зосередження російської піхоти, групи техніки та інші цілі, розчищаючи шлях для наступу", - зазначають військові ЗСУ.

"Касетні бомби хороші. Вони ефективні. Але росіяни глибоко закопалися і швидко навчаються", – повідомив командир розвідроти капітан Анатолій Харченко, зазначивши, що загарбники копають траншеї часто понад два метри у глибину і розосереджують війська, щоб уникнути великих втрат.

Наприкінці липня на схід від села Роботине на Запоріжжі взвод ЗСУ зазнав шквального вогню росіян. Підрозділ зв'язався по рації з командиром із проханням відійти, але натомість він наказав взводу сховатися.

Після цього по сусідній позиції, де засіли росіяни, ЗСУ вдарили касетними боєприпасами.

Один український солдат розповів, що "чув звук дощу", після чого розпочався хаос на російських радіоканалах: "Вони кричали: "У нас багато поранених, потрібна евакуація, ми відступаємо".

Після цього, додав український солдат, їхній взвод рушив уперед, аби захопити позицію окупантів.

"Кущі та трава спалахнули, і коли почався черговий штурм, Олександр побачив росіян, які вже не ховалися, а були дезорієнтовані. Його взвод захопив позицію, знищивши "близько дюжини росіян" і взяв у полон ще кількох. За його словами, загарбники отримали струс мозку та опіки від касетних бомб", - йдеться у статті.

Довідка: Касетні засоби ураження (касетні бомби, касетні боєприпаси, касетні снаряди) — засоби ураження, різновид контейнера, що містять від двох до кількох сотень однотипних касетних бойових елементів (КБЕ, суббоєприпасів), які розкидаються на заданій висоті над поверхнею землі. Розкидані над певною територією бойові елементи забезпечують ураження більшої площі в порівнянні з боєприпасом-моноблоком.

Ці боєприпаси заборонено використовувати на війні країнам, які підписали Конвенцію про касетні боєприпаси. Проте ані Україна, ані росія цей документ не підписували. Країни-члени НАТО також не виробили єдиної політики з передачі касетних засобів ураження Україні.

Нагадаємо, у липні США, які також не доєднувалися до конвенції, через дефіцит унітарних артилерійських снарядів в ЗСУ передали певну кількість касетних снарядів Україні.