Україна звітувала США про кількість випущених касетних снарядів і знищених російських цілей, — CNN

Україна звітувала США про кількість випущених касетних снарядів і знищених російських цілей

Україна надала Пентагону звіт про використання американських касетних боєприпасів у війні з росією.

Про це повідомляє CNN з посиланням на українського чиновника.

Чиновник сказав, що інформація, передана міністерству оборони США, включала як кількість випущених снарядів, так і кількість знищених російських цілей.

Звіт обумовлений запитом США в рамках угоди про надання Україні артилерійських касетних снарядів, відомих як DPICM. Минулого місяця в інтерв'ю CNN міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що планує передати звіт своєму колезі, міністру оборони США Ллойду Остіну.

Українські офіційні особи заявили, що очікують, що DPICMs будуть більш ефективними, ніж стандартні артилерійські снаряди, особливо проти великих угруповань російських військ і техніки. 

Нагадаємо, The Wall Street Journal оприлюднила досвід використання касетних снарядів на Південному напрямку фронту. Українські солдати розповіли, що використовували касетні бомби, які випускають десятки менших бомб і можуть спричинити руйнування на ширшій території, ніж звичайні артилерійські снаряди. Касетні бомби вражають зосередження російської піхоти, групи техніки та інші цілі, розчищаючи шлях для наступу.

Довідка: Касетні засоби ураження (касетні бомби, касетні боєприпаси, касетні снаряди) — засоби ураження, різновид контейнера, що містять від двох до кількох сотень однотипних касетних бойових елементів (КБЕ, суббоєприпасів), які розкидаються на заданій висоті над поверхнею землі. Розкидані над певною територією бойові елементи забезпечують ураження більшої площі в порівнянні з боєприпасом-моноблоком.

Ці боєприпаси заборонено використовувати на війні країнам, які підписали Конвенцію про касетні боєприпаси. Проте ані Україна, ані росія цей документ не підписували. Країни-члени НАТО також не виробили єдиної політики з передачі касетних засобів ураження Україні.

У липні США, які також не доєднувалися до конвенції, через дефіцит унітарних артилерійських снарядів в ЗСУ передали певну кількість касетних снарядів Україні.