Держдеп США розповів, що буде з безпековими гарантіями України в разі перемоги Трампа

Держдеп США розповів, що буде з безпековими гарантіями України в разі перемоги Трампа

 Безпекова допомога Україні буде закріплена у відповідних міждержавних угодах, які залишаться чинними, незалежно від того, хто буде президентом США.

Про це заявив прессекретар Держдепу Метью Міллер, повідомляється на сайті відомства.

Відповідаючи на питання про те, чи є загроза курсу США на довгострокову допомогу Україні у разі зміни американського президента, враховуючи, що  Дональд Трамп зараз є фаворитом в Республіканській партії, Міллер відповів, що зараз Штати зосереджені на двох речах.

"Щодо наших розмов із союзниками, ми чітко дали зрозуміти, що нам потрібно зробити дві речі. Одна полягає в тому, щоб продовжувати підтримувати Україну в битві, з якою вона зараз стикається, а друга полягає в укладанні довгострокових угод про безпеку, які переживуть будь-яку адміністрацію, будь-який уряд, як тут, у Сполучених Штатах, так і серед наших союзників і партнерів, які підписалися на такий самий тип довгострокових зобов’язань безпеки", - сказав Міллер.

Він додав, що США ведуть дискусії з Україною про те, як виглядатимуть ці зобов’язання щодо безпеки.

"Ми ведемо дискусії з Конгресом Сполучених Штатів щодо того, якою має бути наша поточна позиція щодо фінансування України, та якою має бути довгострокова позиція фінансування", - зазначив Міллер.

"Нас підбадьорювало те, що кожного разу, коли ми йшли до Конгресу, щоб отримати більше підтримки для уряду України, українських військових і народу України, Конгрес завжди був поруч, і ми очікуємо, що вони й надалі будуть", - підсумував він.

Нагадаємо, 12 липня на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 оголосили про спільну декларацію про надання Україні безпекових гарантій. Вони означатимуть подальшу довгострокову збройну підтримку України. Учасники погодилися, що біль конкретні кроки визначатимуться системою двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами.

30 липня керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що Україні розпочинає переговори про безпекові гарантії з США. За його словами, до декларації приєдналися понад 10 країн.

9 серпня стало відомо, що Латвія приєдналася до безпекових гарантій для України.