Аграрії України зберуть більше зерна і соняшника, ніж у 2022 році: "Врожайність майже рекордна"

Аграрії України зберуть більше зерна і соняшника, ніж у 2022 році: Врожайність майже рекордна

Міністерство аграрної політики прогнозує високу врожайність зернових та олійних культур: близько 56,4 млн тонн зернових і 20,3 млн тонн олійних культур.

Як повідомляє Мінагрополітики, погодні умови сприяли майже рекордній врожайності зернових культур (до 51,8 ц/га).

"Завдяки сприятливим погодним умовам, маємо всі підстави для чергової зміни прогнозу в позитивну сторону до 76,7 млн т, що на 5% більше показника 2022 року", - йдеться у повідомленні.

За попередніми оцінками, у 2023 році аграрії зможуть зібрати зернових у таких обсягах: пшениці – 20,9 млн тонн, ячменю – 5,8 млн тонн та кукурудзи – 28,1 млн тонн.

Врожай соняшнику прогнозується на рівні 12 млн тонн. Ріпаку, як прогнозується, аграрії зберуть рекордну кількість за останні роки – 4 млн тонн. Рівень виробництва соєвих бобів становить 4,2 млн тонн, а цукрових буряків 13,7 млн тонн.

Нагадаємо, після виходу росії з "зернової угоди" 18 липня, армія рф протягом липня і серпня неодноразово атакувала портову зернову інфраструктуру з метою припинити доступ українського продовольства на світові ринки. Останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеси 16 липня. 

Україна за підсумками 2022 року стала дев'ятим найбільшим виробником пшениці з показником 20,5 млн тонн. Але цей показник на третину нижче від показників 2021 року через розв'язану рф війну.