СБУ вперше підтвердила всі українські атаки на Керченській міст і кораблі рф: "Готуються нові цікаві операції"

СБУ вперше підтвердила усі українські атаки на Керченській міст і кораблі рф

Українські спецслужби передали CNN ексклюзивні кадри, на яких показано використання експериментального морського безпілотника у липні для атаки на російський міст в анексованому Криму.

СБУ надало CNN нові подробиці атаки та попередило, що такі напади повторяться.

Видання зазначає, що СБУ вперше відкрито взяла на себе відповідальність за операцію.

Атака 17 липня призвела до пошкодження дорожніх смуг мосту та, за словами російських чиновників, загинуло двоє мирних жителів. Це була друга атака на життєво важливу переправу, і вона показала, як рф важко захистити єдиний незалежний російський зв’язок з півостровом.

Голова СБУ Василь Малюк розповів CNN, що дрон під назвою Sea Baby є результатом місяців розробки, яка почалася одразу після вторгнення.

"Надводні безпілотники — це унікальний винахід СБУ", — сказав він. "Жодна приватна компанія не задіяна. За допомогою цих безпілотників нещодавно ми здійснили успішне ураження Кримського мосту, великого десантного корабля "Оленегорський горняк" і танкера SIG.

Малюк мав на увазі збитий у Чорному морі нафтовий танкер SIG, який, за словами українських чиновників, перевозив пальне для російських військових. Удар по російському десантному кораблю продемонстрував більшу дальність ураження, пошкодивши судно з можливою кількістю 100 осіб на борту в російському військово-морському порту Новоросійськ.

"Ми працюємо над низкою нових цікавих операцій, у тому числі в акваторії Чорного моря. Обіцяю, буде цікаво, особливо для наших ворогів", – сказав Малюк.

Малюк також взяв на себе відповідальність за перший український напад на міст 8 жовтня 2022 року, але відмовився повідомити деталі. Обставини нападу, який, як показали камери відеоспостереження, був спричинений вибухом вантажівки, що рухалася на мосту, залишаються неясними.

За його словами, липнева атака безпілотників була результатом місяців підготовки. Малюк додав, що атака на Керч була спільною операцією з ВМС України, яку він очолював разом з адміралом ВМФ Олексієм Неїжпапою.

Нагадаємо, міст був відкритий із великою помпезністю президентом росії Володимиром Путіним у 2018 році і є символом його бажання захопити Україну та назавжди прив’язати її до росії. Це також життєво важлива артерія постачання для війни рф в Україні.